LiDraNo 2012.

ZAG na državnoj Smotri LiDraNo 2012.

 

[slideshow_deploy id=’1870′]

 

LiDraNo je  smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva koja se ove godine održala već po 21. put. Najviša razina smotre je državna, na kojoj smo  ove godine imali čast sudjelovati i sa svojim internetskim školskim listom ZAG. Osobito smo ponosni na naš uspjeh jer smo ZAG pokrenuli, odnosno oživjeli u digitalnom obliku, tek početkom ove školske godine. Ovim našim postignućem pridružili smo se dosadašnjim uspjesima  već poznatih i priznatih Filmske, Medijske i Radijske grupe naše škole. S ukupno 5 radova na državnoj razini najuspješnija smo osnovna škola u Republici Hrvatskoj.

Sa samostalnim scenskim izrazom predstavila nas je Laura Lipovšek  s monologom “Pa, to je ljubav”. U novinarskom izrazu imali smo predstavnike u dvije kategorije: samostalni novinarski rad Antonije Maričić   i  Internetski školski list ZAG. U medijskim kategorijama bili smo zastupljeni s dokumentarnim filmom “Ne ustajem na lijevu” i radijskom emisijom “Mi smo druga vrsta”. Za veliki uspjeh dolaska do državne Smotre LiDraNo 2012. zaslužne su i mentorice prof . Ana Brčić Bauer, prof. Melita Horvatek Forjan i prof. Ivana Hrenar.

Na Smotri koja je trajala od 15.-19. travnja 2012.,ukupno 6 dana (3 za osnovne i 3 za srednje škole) bili smo smješteni u hotelskom naselju Solaris pokraj Šibenika. Premda smo mislili da nas nakon napornog rada na našem listu očekuju zaslužena tri dana odmora, program državne Smotre bio je vrlo sadržajan i raznolik. Nakon službenog otvaranja smotre prve večeri, odgledali smo nekoliko samostalnih scenskih nastupa. Drugi dan je bio radni, a mi smo kao donekle nova kategorija u novinarskom izrazu, sudjelovali na čak dva okrugla stola-za školske listove općenito i posebno za internetske školske listove. Sretan sam da s vama, našim čitateljima, mogu podijeliti zadovoljstvo što je naš ZAG vrlo dobro ocijenjen i pohvaljen  za svoj izgled i sadržaj. Posebno nas to veseli jer su u državnom povjerenstvu bile prave face: profesionalni novinar Borna Lulić (urednik u Modroj Lasti), grafički dizajner Marko Baus i prof. Srećko Listeš, viši stručni savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Svaka kategorija održala je okrugle stolove sa svojim   povjerenstvima od kojih su sudionici dobili pohvale, poneku kritiku, ali zasigurno i uputu za daljnji rad i napredak. Večer smo iskoristili za uživanje u  skupnim i samostalnim scenskim nastupima te gledanje video-filmskih i slušanje radijskih uradaka. Trećeg dana Smotre oprostili smo se od LiDraNa 2012. svečanim zatvaranjem.

Na državnoj Smotri LiDraNo 2012. dobili smo pohvale i  naučili  puno toga. Bilo nam je to svima prelijepo iskustvo za koje bismo svakako željeli da se ponovi.

Stjepan Brkić, 8.c