Opatija-Višnjan- Nezaboravni izlet petaša

[slideshow_deploy id=’1944′]

 

Dan 14., mjesec 6., godine 2013.

8:00 h  – Polazak iz školskoga dvorišta. Ušli smo u autobus i zauzeli svoja mjesta dok nam je naša vodičica Marina objašnjavala tijek putovanja. Nismo je baš posebno slušali jer smo bili zauzeti pričanjem i maštanjem o današnjem danu (posebno kupanju!).

10:00 h – Stigli smo na odmaralište „Ravna gora“ gdje smo svi ubrzo prionuli svojim sendvičima na pauzi od 30 min. Nastavili smo put prema Višnjanu (sva sreća, uspjeli smo „prošvercati“ ruksake s grickalicama u autobus). Cestom u unutrašnjost Istre posjetit ćemo, nedaleko od Kanfanara, ostatke Dvigrada, srednjevjekovnog dvorca i utvrde. Ratovi kužne bolesti raselile su ovo upečatljivo mjesto tišine. O blagdanu svetog Jakova, na Jakovlju, u Kanfanaru se održava uvijek privlačna smotra istarskih volova-boškarina. O Dvigradu smo čuli da je u njemu živjelo 2000 stanovnika i da je više od pola populacije  umrlo od kuge, to jest bolesti koja se prenosila zaraženom vodom. Ostali preživjeli su se odselili kako se ne bi zarazili. Nakon toga prošli smo kroz tunel Učku koji je dug  5062 m.

13:30 h – Dolazak u zvjezdarnicu Višnjan. Čim smo stigli, veselo su nas dočekali stručnjaci za zvijezde-astronomi. Gledali smo kroz zanimljivu stvar, teleskop. Zatim nam je voditeljica pokazala mjerač UV zraka. Nakon toga zamolila je neke da joj posude sunčane naočale kako bi izmjerila koliko nas one štite. Neke naočale štitile su izvrsno, no neke nisu bile od neke koristi. Krenuli smo na predavanje o utjecaju Sunca. Nakon predavanja pokazala nam je komad meteorita koji je pao u Rusiji. On je u velikom komadu počeo padati te se ulazom u našu atmosferu  rasprsnuo u mnogo malih komadića što se još naziva kiša meteorita. Nakon toga pozdravili smo  se i krenuli prema Opatiji.

16:30 h – Prošli smo kroz Opatiju i  stigli u Ičiće, mjesto pokraj  Opatije. Tamo je  prekrasna plaža s još ljepšim  morem. Na toj plaži smo se kupali i ludirali u moru koje je bilo prohladno. Tamo se nalazio tobogan za koji je razrednica rekla da se ne smijemo njime spuštati (šteta!). Kupali smo se puna dva sata te skupili hrabrosti da skočimo u more na mjesta gdje se doslovno ne vidi kraja!

18:30 h – Krenuli smo prema Zagrebu i  stigli oko 21:15.

Jako nam se svidio ovaj izlet i jedva čekamo ponoviti ga  nekom drugom prilikom. Poručujemo da i vi posjetite Istru i Primorje, sigurno će vam se svidjeti.

TEA VODSTRČIL 5.D

INES TADIĆ 5.D