Cyberbullying

 

cyberbullyingU sklopu nastave vjeronauka od 2. do 6. prosinca ugostili smo članove projekta Djeca medija koji su održali niz predavanja o nasilju putem novih medija – cyberbullyingu. Tako su učenici sedmih razreda imali priliku čuti kako novi mediji, posebice društvene mreže, mogu osim onih pozitivnih imati i negativne strane te da oni vrlo lako mogu postati mjesto loših priča, nasilja i netrpeljivosti.

Naši su sedmaši imali pregršt pitanja i komentara na koja su gošće predavačice vrlo spretno i poučno odgovarale te su svi prepoznali teme i probleme kao često prisutne i u njihovoj vlastitoj komunikaciji putem novih medija.

Suradnja s članovima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a posebno članovima projekta Djeca medija, će se nastaviti i to, zaključili smo, na obostrano zadovoljstvo.

Slijedi tekst jedne od naših gošća u kojemu ukratko objašnjava razloge i smisao ovakvog projekta.

 

Što znamo o cyberbullyingu?

Osim međuvršnjačkog nasilja, koje je najčešći oblik nasilja kada govorimo o cyberbullyingu, na internetu se možemo susresti i s drugim vrstama nasilja poput onog prema učiteljima ili profesorima ili nasilja odraslih osoba prema djeci.

Iako su djeca danas tehnološki „potkovana“, zbog svoje naivnosti i lakomislenosti često upadaju u internetske zamke. Stoga nije rijetkost da novinski stupci vrve primjerima mamljenja djece radi seksualnih potreba, osnivanja grupa mržnje, ili pak fotografijama fizičkih obračuna mladića ili djevojaka koje na društvenim mrežama „lajka“ velik broj ljudi.

Takvi problemi upućuju na nužnost edukacije djece i mladih jer prema istraživanju koje su ove godine proveli Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, svako peto dijete na Facebooku provodi i više od tri sata dnevno.[1] Kako se zaštititi od potencijalnih zlostavljača na internetu, kako zaštititi svoj identitet i koja su pravila ponašanja na internetu, samo su neka od pitanja o kojima je potrebno progovoriti kako bi se preveniralo nasilje u virtualnom prostoru.

No nije sve tako sivo. Internet je, prije svega, koristan i interaktivan alat jer nam olakšava svakodnevnu komunikaciju, informiranje, obrazovanje. On ima i psihoterapeutsku funkciju jer često služi za zabavu, ali vrlo lako može postati i mjesto hvalevrijednih, plemenitih i humanitarnih inicijativa koje mogu okupiti velik broj ljudi u veoma malo vremena.

O projektu

cyberbullyingProjekt „Djeca medija“ nastao je na temelju zajedničke inicijative organizatora i polaznika Komunikološke škole Matice hrvatske koju zajednički od 2008. organiziraju Matica hrvatska, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih znanosti.Cilj i svrha projekta „Djeca medija“ sustavna je edukacija o medijima, prvenstveno onima u Hrvatskoj te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. Danas projekt djeluje u sklopu Društva za komunikacijsku kulturu, a čini ga pedesetak studenata komunikologije i novinarstva koji pod vodstvom prof. Danijela Labaša i prof. Igora Kanižaja djeluju na trima područjima – interaktivna predavanja u osnovnim i srednjim školama, uređivanje i vođenje radijske emisije „Izazovi“ na Radio Mariji, te uređivanje i vođenje internetske stranice, Facebook stranice i Twitter računa.

Pišite nam na:

  • info@djecamedija.org

Potražite nas na:

  • www.djecamedija.org;
  • Facebook: www.facebook.com/djecamedija;
  • Twitter: djeca_medija

Ana Milas