Nevidljivi svijet

Nevidljivi svijetOve školske godine organiziran je interdisciplinarni školski projekt  „Nevidljivi svijet“  kojim će se povezati učenici viših i nižih razreda naše škole. Radioničkim aktivnostima razmijenit ćemo znanja i iskustva u prirodoslovnim predmetima.

Učenici sedmih i osmih razreda sa svojim profesorima pripremit će radionice i prezentacije s temama prirodoslovlja koje će prikazati učenicima nižih razreda. Radionice  će omogućiti učenicima popularizaciju prirodoslovnog znanja, razvoj vještina vođenja radionice i prezentiranja.

Prva radionica  s temom „Nevidljiv svijet oko nas – bakterije “ održana je  21.11.2014. godine u 1.d razredu koji vodi učiteljica Dubravka Fiolić. Voditeljica radionice,  učenica sedmog razreda, Leonarda Horvat  govorila je učenicima o ulozi bakterija u preradi mlijeka. Profesorica Lidija Žišković  je učenike  upoznala s mikroskopom, izradom mikroskopskog preparata i mikroskopiranjem dobrih i loših bakterija (bakterije octenog i mliječnog vrenja, te bakterije uzročnice tuberkuloze).

Uzorak kapljice vode s jezera prvašićima je otkrio svijet jednostaničnih životinja koje su pred njihovim očima „trčale“ u vidnom polju. Njihovom oduševljenju nije bilo kraja!

Učenici 1.d razreda s nestrpljenjem su čekali dolazak profesorice koja im je pokazala dobre i loše bakterije. Njih su prije toga vidjeli samo na internetu. Pažljivo su slušali stariju učenicu koja je govorila o bakterijama. Najveći interes je izazvao mikroskop koji je otkrio živi svijet u kapljici vode. Učenici su vidjeli „papučicu“ koja je živahno plivala i izazvala smijeh i uzbuđenje. Nakon radionice kreativnim likovnim izražavanjem prikazali smo nevidljivi svijet koji smo vidjeli uz pomoć mikroskopa. Taj dan smo bili puni dojmova, veseli i zadovoljni.

 

Dubravka Fiolić, dipl. uč.