Volim matematiku!?!

U potrazi na vječno pitanje kako (još više) zavoljeti matematiku, 15. studenog 2014. probrani učenici šestih, sedmih i osmih razreda posjetili su izložbu „Volim matematiku“ u Klovićevim dvorima.

Prije izložbe profesorice su nas povele u kratki obilazak po centru grada. Prvo smo obišli Prizemljeni sunčev sustav koji se sastoji od Prizemljenog Sunca Ivana Kožarića i Devet pogleda Davora Preisa, devet prizemljenih planeta. Mi smo od 9 planeta vidjeli 3 ( Merkur, Veneru i Zemlju). Sunce je u odnosu na planete jako veliko, planeti su kugle od nehrđajućeg čelika čiji su promjeri određeni uvažavajući promjer skulpture Sunca, tako da je Zemlja veća od Merkura.

Prošetali smo i do Oktogona. To je prvi zagrebački prolaz sa staklenom kupolom. U obliku je pravilnog osmerokuta – oktogona po čemu je i dobio ime. Zatim smo se uspinjačom
(zapinjačom, kako su je zvali stari Zagrepčani) odvezli do Strossmayerovog šetališta. Uspinjača, ilustracija linearne funkcije, napravljena je krajem 19. st. i to je najkraća „žičana željeznica“ na svijetu (66 m).Na Strossmayerovom šetalištu promatrali smo Zagreb s Gornjeg grada, prošli pokraj Kule Lotrščak te se prošetali do crkve sv. Marka, obišli zgrade Vlade RH i Sabora.

Nakon obilaska grada došli smo do Klovićevih dvora. Bila je strašna gužva, no mi smo imali već unaprijed rezerviranu radionicu origamija na koju smo se odmah uputili. Izrađivali smo ukrase za predstojeće blagdane. Učenici sedmih i osmih razreda radili su zvijezde, a šestaši nepravilne oktoedre, različite složenosti. Ponosni smo što će naša zvijezda završiti na nekom drvcu u Klovićevim dvorima kao i još jedan dio naših radova.

Nakon radionice obišli smo izložbu koja dolazi iz Nacionalnog muzeja Lihtenštajna. Autor izložbe je umirovljeni učitelj matematike Georg Schierscher. Vidjeli smo nogometnu loptu

(najizudaraniji poliedar), pahuljice snijega, brokule i šenone (primjere fraktala), čokoladni Pitagorin poučak, kao i primjenu matematike na planinarskoj opremi, u gradnji cesta i modernim građevinama. Napravljena je mala sobica Pogled u beskonačnost u kojoj se naša slika ponavljala u „beskonačnost“.

Bilo je jako zabavno i bolje nego što smo očekivali. Zbog toga su neki od nas postali štovatelji (i obožavatelji) matematike. Izložba, i cijeli naš posjet, s pravom nosi naziv “Volim matematiku”.

Karla Ferat, 8. b.

Jana Gaži, 8. b.