Ispitali smo policajce!

Povodom Dana policije

 

Veselo, znatiželjno i uzbuđeno očekivali su učenici 1. d razreda kada će se na njihovim vratima pojaviti „striček policajac“. Odmah po ulasku našeg kvartovskog policajca počela su pitanja o neizostavnom dijelu policijske opreme, voki-tokiju. No, to nije trebala biti tema razgovora, barem ne ovog puta, jer je policajac prvašićima došao objasniti kako će sigurnije prijeći svoj put od kuće do škole. Iako su poneki već znali najvažnija prometna pravila, nije ih bilo nevažno ponoviti, a i naučiti ponešto novo o sigurnosti djece u prometu. Prvašići su bili vrlo pričljivi i neposredni pa su davali i vlastite primjere ponašanja u prometu, a policajac je na svako njihovo pitanje strpljivo i susretljivo odgovarao.

Nakon susreta s prvašićima, zamolili smo policajce  za kratak razgovor povodom Dana policije i njihovog zaštitnika, sv. Mihaela, koji se ujedno slavi i kao Dan naše župe. Razgovarali smo s Marinkom Pranjićem, policijskim službenikom 3. policijske postaje Dubrava i njegovim kolegom Tomislavom Bratušom koji rade već petnaestak godina kao kontakt-policajci. Prvo smo ih pitali vole li svoj posao na što su nam odgovorili : „Volimo svoj posao jer ga inače ne bismo mogli raditi. Prvenstveno volimo u svom poslu što ljudima možemo pomagati i biti im korisni.“ Zanimljivo je bilo saznati je li zvanje policajca njihova želja iz djetinjstva i koju su školu pohađali da tu želju i ispune. Kao i vjerojatno skoro svi dječaci, maštali su da će biti policajci (a tko bi maštao da postane lopov?), a ostvarili su želju završivši Policijsku školu u Svetošimunskoj ulici. Za posao policajca ih je odmalena motivirao osjećaj za pravdu i pravednost, prilika da pomognu drugom čovjeku, a da sprječavaju i rješavaju negativnosti. Znamo da iza prekršaja slijedi kazna pa nas je zanimalo koje bi prekršaje mogli oprostiti i odnose li se drugačije prema djeci u prekršaju, nego prema odraslima. Kao utjehu smo čuli da se ne mora baš svaki prekršaj kazniti, ovisi o okolnostima, a umjesto kazne se često koristi i mjera opomene, pogotovo ako je to manji prekršaj koji je učinjen prvi  put. Posebno su oprezni s djecom za koje trebaju paziti kako će im pristupiti i na koji način objasniti u čemu su pogriješili, a sve zbog toga da razbiju predrasude o policajcima koji roditeljima služe da bi njima plašili svoju djecu. Posjetima školi, održavanjem predavanja, druženjem i razgovorom s djecom, trude se potaknuti ih da odaberu plemenito zanimanje policajca. Na taj način djeca stječu povjerenje u policajce te im se češće i otvorenije obraćaju za pomoć i smatraju ih zaštitnicima. Posebno se to odnosi na opasne situacije u kojima su se i naši policajci znali naći.“ Na takve slučajeve se ne možeš pripremiti jer nikad ne znaš što će se dogoditi, ali uvijek moraš biti spreman na opasnost“, kažu nam.

Vjerujemo da će naši policajci i dalje savjesno obavljati svoj posao jer, kako su nam rekli: „Ako voliš posao koji radiš, onda ti on ne može biti težak“.

Čestitamo svim policijskim djelatnicima Dan policije uz želju da ih čuva njihov zaštitnik, sv. Mihael.

Maria Dodić, 6.d

Mateja Strukar, 6.d

Franka Šprajc, 6.d