Posjet zoološkom vrtu Taronga (Sydney, Australija)

Posjet zoološkom vrtu Taronga (Sydney, Australija)

 

U svom nedavnom putovanju u Australiju posjetio sam i gradski zoološki vrt Taronga koji je u Sydneyu, glavnom gradu države Novi Južni Wales, i nalazi se na obali Sydneyskog zaljeva.

Iz sydneyske luke do Taronga vozio sam se brodom oko 12 minuta. ZOO je otvoren 1916. godine, a njegov prostor je veličine 28 hektara, s preko 4 tisuće životinja, od toga 350 vrsta. „Taronga“ dolazi od aboridžinske riječi koja znači „predivan pogled“, a ja mislim da tamo najljepši pogled imaju žirafe koje su smještene na vrhu poluotoka s kojeg se pruža predivan pogled na cijeli grad i na poznatu opernu kuću- jedan od bisera Australije.

U Tarongi nema kaveza nego je pristup otvoren, tako da te neke životinje poput divljih pura ili guštera mogu pratiti cijeli dan. Neke zanimljive životinje i ugrožene vrste koje sam tamo vidio su tasmanijska zvijer (uopće ne izgleda kao ona iz crtića), čudnovati kljunaš, i, naravno, koale.Nažalost, jedina životinja koju tamo nisam smio hraniti, maziti ili grliti, kao ni držati, je upravo koala koja je u Australiji zakonom zaštićena i jedan je od australskih simbola. Nema mi druge nego posjetiti Australiju još koji put da vidim hoće li se dotada zakoni promijeniti ;)

 

Phillip Vunjak, 7.d