„Čitam da bih pisao i pišem da bih čitao”

„Čitam da bih pisao i pišem da bih čitao”

 

Radionica „Čitamo i pišemo s piscem u stanu pisca“ održava se tijekom školske godine svakoga mjeseca, već više od pet godina, u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, na Dolcu.

Radionicu vode Evelina Rudan, djelatnica u Udruzi za odgoj i obrazovanje djece, i neki od poznatih urednika, pisaca ili pjesnika, u našem slučaju Miroslav Mićanović.

Voditelji  su program prve od  radionica na koje nas je uputila naša razrednica  započeli stvarno zanimljivim aktivnostima kao što su gluma, čitanje i pisanje. Nakon toga dobili smo zadatak da zapišemo na papir desetak pridjeva, glagola i imenica koje bi odgovarale na pitanje zašto smo došli ovamo. U paru smo odigrali pantomimu na temelju onoga što smo prethodno zapisali. Nakon što su svi vjerno prikazali razlog svog dolaska na radionicu, interpretirali smo i analizirali jednu od pjesama Luke Paljetka. Neki polaznici radionice pročitali su pjesmu naglas i “odglumili” je, svatko na svoj poseban način.

Završetak prvog susreta obilježilo je pisanje naših vlastitih pjesama, „Pjesama koje ne žele biti napisane“. I mi smo se same, kao novinarke, također okušale u stvaranju pjesme.

Sve u svemu, radionica nas se jako dojmila jer potiče djecu da budu kreativna te da pišu i čitaju. Smatramo da je nešto takvo potrebno djeci našeg uzrasta jer, kao što kažu, zadnjih godina je nama čitanje „zadnja rupa na svirali“ i ne znamo cijeniti “male”, ali velike stvari, kao što je naša mašta.

Odlazak na ovu radionicu preporučamo svima, učenicima osnovnih i srednjih škola, jer znamo da će vam se svidjeti baš zato što je drugačije, neuobičajeno i nadahnjuje na nešto novo. A znamo da to “nešto” čuči u svakome od nas, samo ga treba izvući na vidjelo.

Tena Kovač, Josipa Matešić i Mia Škarupka, 7.d