Sretan rođendan, Zagorka!

Sretan rođendan, Zagorka!

Sasvim iskreno, onog dana kada sam postala učenicom ove škole, nisam znala kakvo će se zanimljivo prijateljstvo razviti između Zagorke i mene. Škole nose različite nazive, uglavnom po slavnim osobama iz književnosti, no učenici se više vežu uz prijatelje, učitelje ili čak zgradu. No, mene je, eto, osvojila i sama Zagorka.

Ova najčitanija hrvatska književnica svih vremena rođena je 2. ožujka 1873. godine u blizini Vrbovca. Osim što je bila prva profesionalna novinarka u Hrvatskoj,  pokrenula je i uređivala ,,Ženski list”, prvi hrvatski časopis za žene, kao i ,,Hrvaticu”.
Među njena najčitanija djela ubrajaju se: ,,Grička vještica”, ,,Kći Lotršćaka”,
,,Gordana”, ,,Jadranka” , ,,Tajna Krvavog mosta”…                                                   U svojim romanima Zagorka vješto isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. I baš time privukla je moju pozornost. Osobno sam ljubitelj njezinog rada koji smatram, ne samo veoma zanimljivim, već i lijepim. Kada to kažem mislim na ljepotu Zagorkina slikovitog opisivanja krajeva u kojima se zbiva radnja. Kroz svoje zorne opise ljepote Hrvatske pokazuje koliko je ljubila domovinu u kojoj se rodila. Svaka njezina priča nosi  nešto posebno i drugačije u sebi, kao i likovi. Kroz glavne junake i sporedne likove prikazivala je Zagorka mnoge ljudske vrline – domoljublje, poštenje, plemenito srce, dobrohotnost, hrabrost, ali i  mane – zlobu, oholost, plitkost, lakomost, častohleplje, kukavičluk… Radnja je ipak ono što će najprije privući čitatelja. Uzbudljivi zapleti, spletke te ljubavna priča u pozadini obilježja su svakog Zagorkinog romana. Kroz svoje romane javno je isticala što je mislila o tadašnjem društvenom poretku, posebno o jazu između siromašnih i bogatih. Svaka knjiga za sebe nosi posebnu poruku i ostavlja na čitatelja dubok i dugotrajan dojam. Najljepše kod Zagorkinih romana je to što im se ljudi iznova vraćaju, dive se i uživaju u načinu pripovijedanja priče u kojoj će u svakom novom čitanju pronaći nešto novo, nešto što prvi puta nismo zamijetili. Sve ovo razlozi su zašto se Zagorka voli i čita i dan – danas.

Po ovoj znamenitoj književnici naša škola nosi ime. Smatram kako ne samo ja, već i svi drugi učenici, kao i profesori trebaju biti ponosni zbog toga. Ali na Zagorku je ponosna i cijela Hrvatska. Mi ćemo joj, kao i cijela njezina ljubljena domovina, poželjeti sretan rođendan. Svi koji su ikada pročitali barem jednu njezinu knjigu, zahvalit će joj na ljepoti koju je ostavila domovini u naslijeđe, nešto što je vrjednije od bilo kojeg drugog blaga – priče u kojima će uživati generacije.

 

Paulina Herendić, 7.b