Svemir

Sve što postoji  tvori Svemir, od najmanjih čestica do najvećih struktura, bilo na Zemlji ili u svemirskom  prostranstvu. Obuhvaća sve što je vidljivo, još više ono nevidljivo, sve što je poznato i još više nepoznatoga. Tijekom povijesti ljudi  su imali različite ideje o tome što je Svemir i kako djeluje, kako je nastao i kakva je njegova budućnost. Danas  znanstvenici znaju više nego ikad prije, no još se uvijek mora puno toga učiti.

Najčešće svemirsko tijelo je zvijezda. Ima ih na milijarde. Najveća zvijezda je Sunce.

PLANETI

8 planeta Sunčeva sustava imaju mnogo zajedničkog. Svi se gibaju po elipsastoj orbiti oko Sunca i svi su nastali od plina i prašine preostalih nakon nastanka Sunca.

Najbliži Suncu je Merkur, gravitacija je mala. Venera  je najtopliji planet  i ima vulkanske ravnice. Zemlja je jedini planet na kojem ima života i obilja vode. Najsličniji planet Zemlji je Mars. Ima pustinju i velike kanjone.  Najveći i najmasivniji je Jupiter nazivan kraljem planeta.  Drugi po veličini je Saturn, ima prostran sustav prstena. Uran je jedini planet sa 27 mjeseca, temperatura mu iznosi 210 C, a poput njega je Neptun koji je hladan i udavljen- plavozelene je boje.

 

Mia Špigelski, 6.c