” ISTI , A RAZLIČITI ”

U srijedu 21. veljače 2018. uputili smo se s Vjeronaučnom grupom sedmih razreda prema Centru za kulturu Trešnjevka gdje se održavao program Film i diskusija Festivala tolerancije – JFF-a. FiD je nastavak projekta Edukacijskih jutara, obrazovnog programa o holokaustu i toleranciji koji udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb provodi gotovo već čitavo desetljeće.

Program se sastojao od prikazivanja filma „Isti, a različiti“, diskusije panelista i diskusije s učenicima.

Film  ”Isti , a različiti”(Velika Britanija, 2013. god., 35 (5×7) min, režija: David Barnes) sastoji se od pet kratkih dokumentarnih filmova djece s različitim oboljenjima, odnosno s fizičkim i mentalnim poteškoćama u razvoju: sljepoća, multipla skleroza, dijabetes, astma, Downov sindrom. Serijal je osvojio nagradu Emmy i bio nominiran za BAFTA-u.

Riječ je o dječacima i djevojčicama koji unatoč svojim poteškoćama žele pokazati i objasniti kako je to biti „u njihovoj koži“ .

Cilj ovog programa je skrenuti pažnju mladima da postoje djeca kojima treba posvetiti više pažnje i  da im se ne treba rugati, nego im pomoći ako imamo priliku.

Kroz diskusiju panelista uvidjeli smo kako mladi koji su različiti, zahvaljujući pozitivnom stavu njih samih i njihove okoline, mogu biti isti kao i njihovi vršnjaci.

Bili smo preplavljeni tugom tijekom filmova, ali i odlučnošću da i mi promijenimo svoj stav i ponašanje prema osobama s poteškoćama.

Kao panelisti, u programu su sudjelovali: Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI i Albina Žnidar, prof. rehabilitator, poznata kao druga slijepa osoba u Hrvatskoj koja je započela vlastiti posao. Također su sudjelovali  Ružica Kežman i Angel Naumovski, zaposlenici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj koji i sami imaju problem s gluhoćom, ali se s time odlično nose. Angel je i član rock skupine u kojoj svira bas gitaru! Razveselilo nas je kako jedna gluha osoba ima toliku želju i upornost ostvariti svoje snove.

 

Nakon gledanja filma imali smo priliku postavljati pitanja  kako bismo se što više uključili u temu. Bilo je jako puno zanimljivih učeničkih pitanja i poučnih odgovora sudionika diskusije.

Tijekom povratka kući bili smo jako zadovoljni sudjelovanjem u programu i naučili smo da je ljepota u različitosti.

MIA BIZJAK, 7.c

LARA PETROVIĆ, 7.c