TOLERANCIJA? UVIJEK!

Sudjelovanje učenika naše škole na Festivalu tolerancije

 Vjeronaučna  grupa  s profesoricom  Anamarijom  Jukić  Ivandić  je u  četvrtak  12. 4. 2018. posjetila Festival  tolerancije u kinu Europa. Program Edukacijsko jutro   namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola. Program  je započeo francuskim  filmom  „Vreća s  pikulama“ (r. Christian Duguay, 2017.)  koji  tematizira holokaust (GENOCID NAD ŽIDOVIMA ).

Radnja filma odvija se u okupiranoj  Francuskoj  1942.g. Uvjereni  da je razdvajanje obitelji najbolji način za preživljavanje nadolazećih racija, roditelji  šalju desetogodišnjeg Josepha i njegovog malo starijeg brata Mauricea u parišku noć sa zadatkom da dođu do Slobodne zone na jugu zemlje. Oslanjajući se na vlastitu inteligenciju, snalažljivost i povremenu pomoć stranaca, dječaci se upućuju na opasnu misiju u nadi da će se jednoga dana opet susresti s obitelji. Život im ovisi o jednoj laži. Nikome ne smiju priznati da su Židovi.

Film je nastao prema istoimenom poznatom autobiografskom romanu Josepha Jotta, prevedenom na 18 jezika, a ispričan je kroz oči ove mlade braće. Donosi iznimne krajolike, detaljan prikaz povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata i iznimne glumačke izvedbe. Film je nagrađen više puta.

Svi smo vrlo emotivno doživjeli film, a neki od nas su i u više navrata zaplakali. Gotovo dva sata trajanja filma proletjela su nam u trenu.

Nakon filma, svoja su iskustva podijelila i dvojica preživjelih u holokaustu: Branko Lustig i Dan Dragutin Bar-Sela.

Branko Lustig je predsjednik Festivala tolerancije i  slavni filmski producent. Tijekom svoje dugogodišnje karijere dobio je brojne nagrade (uključujući  Oscare i nagrade BAFTA-e za filmove ,,Schindlerova lista ˝ i „Gladijator˝ te jednog Emmyja), kao i  priznanja (počasni doktorat sveučilišta u Zagrebu, počasni građanin grada Osijeka i Čakovca, počasno Srce Sarajeva za životno djelo). Jedini je hrvatski dvostruki dobitnik nagrade Oscar.

Cilj Edukacijskih jutara je približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te svjedočanstvo čovjeka koji je u njihovim godinama bio diskriminiran i zatočen samo zbog svojega podrijetla.

Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja, mladi shvaćaju  da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijeg jedini ispravni načini života u modernom svijetu.    

Nikolina Slomo  7. c