Naj – akcija 2018

Naj – akcija 2018.

U Zagrebu je 20. studenog 2018. održana Svečanost akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije prilikom koje su proglašena tri nova Grada – prijatelja djece. Dodijeljene su Pohvale i Povelje za najuspješnije Naj – akcije 2018. Dodjela priznanja u obliku posebne Pohvale ili Povelje za najoriginalnije lokalne akcije donose dodatnu vrijednost za dodjelu prestižne natpisne ploče da je dotični grad/općina – prijatelj djece ili za očuvanje već dobivenog statusa „prijatelj djece“.

Naša škola prijavila je kao Naj – akciju projekt „RICHTERiJA“. Projektu je  dodijeljena Povelja za Naj – akciju 2018. Projekt je potaknut stotom godišnjicom rođenja Vjenceslava Richtera. Odvijao se kroz suradnju       1.a razreda OŠ Gornje Vrapče (mentorica: Andrea Škribulja Horvat), petih i sedmih razreda OŠ Marije Jurić Zagorke (mentorica: Mirjana Sever), predškolske skupine Balu DV Vrapče (mentorica: Mirjana Horvatić) i Zbirke Richter kojom upravlja Muzej suvremene umjetnosti (voditeljica: Vesna Meštrić).

Vrijednost provedenog projekta je u susretanju i povezivanju učenika različitih uzrasta iz dvije zagrebačke osnovne škole, učenika prvog razreda i predškolske skupine vrtića te u suradnji škola i muzeja.

Akciju Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske s partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku već 19 godina provodi u Hrvatskoj. Akcija je dio Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj, a ističe se među tri najbolja europska programa za djecu.

Posebno smo ponosni da su projektima naše škole, već drugu godinu zaredom,  dodijeljene Pohvala (Kinč nije kič, 2017.) i Povelja (RICHTERiJA, 2018.) kao Naj – akcijama Grada Zagreba.

 

Mirjana Sever