Kuharice manje zbori, da ti ručak ne zagori

 

Zanima li vas tko nam svakodnevno priprema obroke u školskoj kuhinji? Tko se brine da bi naši boravkaši dobili ručak na vrijeme, a svi koji primaju mliječni obrok bili posluženi onim što im se možda i   ne sviđa, ali je zdravo? Na razgovor s našom kuharicom potaknuo nas je 20. listopada  kada  obilježavamo Dane kruha.
Glavna kuharica Marica Augusta 15 godina radi u našoj školskoj kuhinji. Odlučila se za taj posao zato što voli kuhati i uveseljavati druge svojim delicijama, ali isto tako i sama voli jesti (ne bilo se reklo sudeći po njenoj zavidnoj liniji, op. ur.). Njena ljubav prema djeci vidi se po tome što najviše voli kuhati ono što djeca vole jesti, ali to nije svaki puta za njih prikladan obrok. Da se nas pita, sigurno bi se na jelovniku stalno nalazila pizza, Lino-lada na kruhu, kroasan s čokoladom. Kuharice smatraju da pizza baš i nije zdrava za djecu, ali bi nam popustile da ju pojedemo dva puta mjesečno. No, zato se na našem školskom jelovniku svaki dan nađe nešto od mliječnih proizvoda i peciva. Dobro smo još i prošli jer, da se kuharicu Maricu pita, svaki dan bismo jeli žgance s vrhnjem što ona smatra najzdravijim školskim obrokom.
Školska kuhinja nabavlja namirnice iz raznih velikih pekara, a voće, povrće, sokove i druge namirnice iz velikih trgovačkih lanaca. Naravno da se za našu školsku kuhinju kupuje na veliko jer se svaki dan treba pripremiti čak 800 mliječnih obroka i 90 ručkova.

Tete kuharice su nam rekle da su vrlo zadovoljne svojim poslom i osobito uvjetima u kojima rade jer je njihova kuhinja nedavno obnovljena te sada imaju još više motiva za svoj rad. Prišapnule su nam da su najzadovoljnije kad djeca vole jesti ono što one skuhaju, a idealno bi bilo da im nakon obroka ne ostane hrane za baciti.

I za kraj, pogledajte kako izgleda idealni tjedni menu naše simpatične kuharice Marice:

Pon: grah varivo s kupusom ili repom
Uto: varivo od kelja s kosanim odreskom
Sri:  juneći saft i žganci
Čet:  krpice sa zeljem
Pet:  riba i restani krumpir
Sub: pizza
Ned: juha(kokošja), krumpir, pohana ili pečena piletina ili svinjetina, kolač

Mi bismo na sve to rekli samo: “Dobar tek!”

Tea Katić, 6.d

Antonija Šepec, 6.d