Iza kamere


Filmsku družinu  ZAG  posjetila je ekipa  HRT-a i snimila za emisiju Školski sat. Filmska družina naše škole  prošle školske godine snimila je film o dvjema obiteljima (Berger i Riter).

Film govori o nomadskom životu vlasnika luna-parkova i njihovom životu u kamp-kućicama. Obitelji su mnogobrojne, svaka ima četvero djece i svi zajedno žive u luniću, kao i  njihovi radnici, a povremeno dolaze djedovi i bake koji imaju luna-parkove u Njemačkoj i na moru. Na početku prošle školske godine u blizini (zapravo preko puta) naše škole, na slobodnom gradilištu, smjestio se lunapark, a četvero djece iz obitelji Berger i Ritter krenulo je u našu školu. Svi učenici škole počeli su se raspitivati o početku rada lunića. Učenicima iz Filmske družine ZAG odmah se snimanje lunića učinilo jako zanimljivim. Kada su upoznali Gloriju, Rosanu, Morena i Davida, koji su krenuli u 1., 4., 5. i 7. razred naše škole, rodila se ideja da bi se mogao snimiti dokumentarac o njihovom životu na kotačima i školovanju. Pripreme za film trajale su jako kratko, negdje oko tjedan dana. Snimanje i montaža filma trajale su oko mjesec dana. Na filmu je radilo 10-ak učenika. Pet učenika danas pohađa srednju školu. Na snimanju se učenici izmjenjuju pa uvijek imamo barem 2 – 3 snimatelja, novinara, tonca, redatelja. U  montažu idemo nakon što pregledamo cijeli snimljeni materijal i složimo se koje bi kadrove svakako trebalo uvrstiti u film. Film je timski rad i tako ga radimo. Okosnicu družine uvijek čini troje, četvero učenika koji idu na sva snimanja, a ostali se mijenjaju. Članovima Filmske družine ZAG jako se svidio rad na filmu “Škola na kotačima”, život u luniću, izgled kamp-kućica i lude vožnje na autićima, boosteru, avionima itd. Naučili smo da nije lako svakih šest mjeseci mijenjati škole, učitelje, prijatelje, ali da su na takav život Glorija, Moreno, David i ostali naučeni i da je njima lijepo putovati i školovati se na kotačima. Najdraže su nam scene snimljene noću jer smo se bojali kako će ispasti, a ispale su odlično. Tada se naša filmska ekipa i najbolje zabavljala jer je dobila besplatne žetone za vožnju na autićima i boosteru.

Kroz cijeli film vodili su nas Glorija i Moreno, jer su oni bili najpričljiviji, dok su ostali govorili malo manje. U filmu nam je otac Rosane i Glorije otkrio kako je promijenio više od 200 škola. Morenin tata nam je rekao kako je lunapark dobio ime po njemu dok je još bio mali. Morenina mama  je rekla kako im promjene škola nisu veći problem, ali da su udžbenici najveći problem. U koje god bi škole došli, njihove knjige nisu odgovarale, te su bili prisiljeni kopirati ili kupovati nove knjige. Šestogodišnja Rahaela, otkrila nam je, da je našla nove prijatelje u Dubravi te da ne bi voljela otići jer joj je ovdje jako lijepo. Film Škola na kotačima prošle je  godine sudjelovao  i na državnom Lidranu u Šibeniku. Dobio je mnogobrojne pohvale i osvojio prvo mjesto dječjeg i odraslog ocjenivačkog suda. ZAG-ovci su ovim filmom željeli pokazati koliko je školovanje zapravo važno.

Ove godine ponovno nas očekuje dobro druženje i dobri filmovi na Festivalu o pravima djece. Naše snimanje s ekipom HRT-a možete pogledati u petak, 18.studenog 2011.godine u emisiji Školski sat.

Anamarija Lulić, 8.d