ZAG u UNICEF-u

Unicef je humanitarna organizacija koja djeci u svijetu pomaže uz pomoć donacija. Osim hrane koja se daje djeci i ljudima koji je nemaju, a koja im je neophodna za život, Unicef također daruje ostale stvari, poput odjeće, i to obiteljima koje su slabijeg imovinskog stanja, ali svejedno nastoje živjeti normalno.

To su činjenice o Unicefu koje zna svatko od nas, no budući da nas novinare uvijek zanima i nešto više, predstavnici ZAG e- novina su se zaputili u zgradu Unicefa u Zagrebu te razgovarali s predsjednicom njegova hrvatskoga ureda, gospođom Lorom Vidović.

Lora Vidović je diplomirala pravo, a još od početka fakulteta ju je najviše zanimalo područje prava koje se bavi dječjim pravima. Tri godine je bila zamjenica Pravobraniteljice za djecu, a kad je raspisan natječaj za mjesto predsjednice ureda Unicefa u Hrvatskoj, gospođa Lora se prijavila. Nakon opsežnog razgovora s nadležnima u Unicefu o njenom “smjeru razmišljanja”, gospođa Lora je dobila odgovor da je ona izabrana za mjesto predsjednice hrvatskog ureda UNICEF-a čime je bila veoma oduševljena.

Unicef je UN-ova organizacija, utemeljena 1948. godine radi pomoći djeci nakon Drugog svjetskog rata. Unicef je od svojih početaka djelovao i u Hrvatskoj, tako je primjerice Dukat osnovan na inicijativu Unicefa, i to kao prva tvornica mlijeka u prahu u tadašnjoj Jugoslaviji. Današnja glavna zadaća te globalne organizacije jest zaštita djece i njihovih prava.

Unicef djeluje u skoro svim zemljama svijeta, a glavna mu je zadaća tj. zalaže se da se Kovencija o pravima djeteta svugdje provodi sustavno i dosljedno. Jedna od začuđujućih činjenica o potpisnicima Kovencije jest da gospodarski najmoćnija zemlja svijeta, SAD, nije njen potpisnik. No, iako nam se pomalo činilo da Unicef samo kori one koji ne poštuju Konvenciju, to uopće nije tako. Unicef štiti svu djecu u različitim područjima. Tako, primjerice, Unicef daje ogromne količine cjepiva u dijelove Afrike gdje je prisutan komarac malaričar i smrtonosna bolest malarija. Donira se također i u obrazovanje djece, posebice djevojčica, jer su baš one u siromšnim zamljama na neki način diskriminirane. Prevencija side jest isto jedan od važnih projekata Unicefa, a provodi se najviše na prostoru Afrike. Što se tiče drugih zemalja, Unicef se puno više bavi dostavom hrane kao osnovne namirnice za život, nego ostalih potrepština.

Što se tiče Hrvatske, Unicef se najviše bavi zaštitom djece od nasilja, kao i brigom za najmlađu djecu što je u Hrvatskoj poznato kao projekt “Prve tri su najvažnije”. Prava djeteta koje se najčešće krše u Hrvatskoj su pravo djeteta na zaštitu od nasilja, te cijeli skup prava koja se tiču prava djeteta na zajedničku roditeljsku skrb.

Sva pomoć u Hrvatskoj financira se isključivo od novca prikupljenog u Hrvatskoj, a najveći donatori su upravo građani (70%), zatim kompanije (10%), a jedan dio od prošle godine donira i Vlada Republike Hrvatske (10%), čime su u Unicefu veoma zadovoljni i zahvalni. Što se tiče pitanja koliko Unicef pomaže Hrvatskoj, a koliko Hrvatska Unicefu može se reći da je doprinos jednak u oba smjera.

Ambasadori Unicef-a u Hrvatskoj su Zlatan Stipišić Gibonni, Bojana Gregorić Vejzović, Maja Vučić te Slaven Bilić. Unicefovi ambasadori su osobe koje se zalažu za iste vrijednosti kao i Unicef, no ne bave se samo poštivanjem prava djece, nego i tolerancijom ljudi općenito. Prvi Unicefov ambasador bio je Danny Kaye, glumac koji je bio na vrhuncu slave kada je Unicef osnovan. Kako gospođa Lora kaže, često pogrešno mislimo da je Angelina Jolie Unicefova ambasadorica. Naime, ona je ambasadorica UNHCR-a, druge humanitarne organizacije koja se najviše brine o izbjeglicama.

“Čuvar djetinjstva” je jedna od najviših titula koje Unicef dodjeljuje građanima koji svaki mjesec uplate, odnosno doniraju određenu svotu novca Unicef-u. Velika snaga Unicefa su njegovi volonteri, a posebice oni treće dobi koji u našim umirovljeničkim domovima izrađuju lutke “Braco i seka” koje se “udomljavaju” za sto kuna. Na taj način umirovljenici ispunjavaju svoje vrijeme, a istodobno čine i dobro djelo.

Svaka škola, a vjerujemo da će i naša, u Unicef se može uključiti doniranjem novca u program “Škole za Afriku”. Svatko od nas pojedinaca može pomoći Unicefu pokazujući primjer drugima i ponašajući se tolerantno.

Unicef toleranciju promiče svim radnjama koje obavlja, ako toleranciju definiramo kao razumijevanje i uvažavanje različitosti.

Sve u svemu, Unicef je međunarodna organizacija veoma širokog spektra pomoći. Vjerujemo da svatko od nas svojim načinom podrške i pomoći potrebitima kroz UNICEF može osnažiti i svoju humanu stranu.

Stjepan Brkić, 8.c