FILMSKA DRUŽINA

ZAG NA PORTALU MEDIJSKE PISMENOSTI

Kako osnovati filmsku družinu u osnovnoj školi?

Koje vještine krase dobroga redatelja, snimatelja, majstora zvuka, novinara i montažera?

Zašto dobar film otvara sva vrata?

Kako dječje filmsko stvaralaštvo razvija dječju medijsku pismenost?

Za portal Medijska pismenost piše Melita Horvatek Forjan iz Udruge ZAG.

Slijedi poveznice:

Kako osnovati filmsku družinu u školi?

 

ZAG NA DUFF-U

Na 6. Festivalu djece i mladeži Mediterana, DUFF-u, u Dubrovniku od 19. do 22. listopada ZAG je bio u konkurenciji dokumentarnoga filma s filmom Najljepše je gdje je srce.

Ovo je treće sudjelovanje ZAG-a na DUFF-u.

2013. ZAG je pobijedio na 3. DUFF-u u kategoriji dokumentarnoga filma za djecu do 15 godina s filmom Ne ustajem na lijevu, o paraolimpijki Ani Sršen.

I ove godine organizatori Festivala Kinematografi Dubrovnik bili su sjajni domaćini, a u 7 revijskih projekcija posjetitelji i sudionici gledali su odlične filmove mladih filmaša iz Portugala, Španjolske, Francuske, Grčke, Slovenije, BiH i Hrvatske.

Osim u filmovima sudionici su uživali u druženju i razgledavanju dubrovačkih ljepota (gradskih zidina, muzeja, crkava) i izletima na Lokrum i Srđ.

POBJEDNIK 55. REVIJE U SISKU

Na 55. reviju hrvatskog dječjeg filmskog stvaralaštva pristigla su 292 filma. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 77 filmova za 7 revijskih projekcija. Filmovi Filmske družine ZAG osvojili su nagrade u dvije kategorije.

Eksperimentalni film o vršnjačkom nasilju Ti ćeš meni reć’ osvojio je 3. mjesto.

Uvijek je vrijedno istraživati načine na koje možemo i djecu i odrasle suočiti s vršnjačkim nasiljem u školi. Ovaj film na originalan način razotkriva agresivnost koja prožima komunikaciju među djecom i time nas snažno opominje i poziva na akciju.

                                                                                                           (obrazloženje žirija)

Reportaža Ništa bez Jagice osvojila je 1. mjesto.

Film je to koji osvaja na niz načina. Režijski je i dramaturški razrađen, progovara o obiteljskim vrijednostima na vrlo nepretenciozan način, govori o izazovima i radostima seoske svakodnevice i otkriva nam ne samo odakle dolaze kobasice već i tko je ustvari prva glava i srce domaćinstva. 

(obrazloženje žirija)

FD ZAG u Sisku su predstavljale šestašice Gracijela Zvonar i Ema Živković.

 

Film Ti ćeš meni reć’ bit će prikazan i na posebnoj projekciji Unicefovog 9. Festivala o pravima djece,10. listopada 2018. u 18 hrvatskih gradova.

5. listopada Garcijela i Ema gostovale su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i predstavile film i početak Festivala o pravima djece.