ZAG-ova FOTO grupa

FOTOGRAFIJA

 

Zanima li vas što je to fotografija? Mi smo se potrudili i saznali samo za vas!!

Fotografija je tehnika ili kemijskog zapisivanja prizora iz stvarnosti na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost koja na njega pada. Najstarija fotografija na svijetu. A evo i još nečega korisnog.

POJAVA DIGITALNE FOTOGRAFIJE

U prijašnjem vremenu ljudi nisu imali laboratorije za razvijanje filma u blizini mjesta stanovanja. Televizija je počela imati veći utjecaj na javnost pa tako i fotografija se počela više razvijati.

1981.g. – Sony otkrio je kameru

1988.g. – prva prava digitalna kamera bila je u Fuji

1990.g.- nije se koristila nigdje osim u novinarstvu i za profesionalnu upotrebu. Ipak, to je značilo rođenje komercijalne digitalne fotografije.

POVIJEST FOTOGRAFIJE

1825.g.- Nicehore Niepce osmislio je metodu koja je zahtjevala višesatnu ekspoziciju uz jako dnevno sunce. Ispalo je da njegova metoda nije najbolja pa je sa svojim partnerom slikarem Jacquesom Daguerreom pokrenuo novo istraživanje.

1883.g.- Niepce je preminuo , a Daguerre je sam nastavio s istraživanjem.

1839.g.- Daguerre je najavio da je pronašao način kako proizvesti permanentni pozitiv.U isto vrijeme je u engleskoj William Fox Talbot otkrio 2. postupak , ali je otkriće držao u tajnosti. Talbot je svoje otkriće patentirao što je uvelike limitiralo razvoj i popularnost te metode. Najbitniji pomak učinio George Estman koji je izumio fotografski film 1925.g. na tržište je puštena 35milimetarska Leica- aparat čija je rola filma bila široka 35mm što je bilo puno manje od svih dotadašnjih(velikoformatnih ) aparata.

NAJPOZNATIJI FOTOGRAFI U HRVATSKOJ SU:

Siniša Gulić, Roberto Spudić, Ratko Mavar, Jelena Popić, Damir Prodan, Marko Beslać, Patrik Maček te autorski dvojac Romano Decker i Dejan Kutić u Rovinju su proglašeni najboljim fotografima 2007. godine nacionalnog natječaja za najbolje fotografije Photodays 2008.

Svaki od njih odnio je pobjedu u jednoj od osam službenih kategorija.

Na natječaj je pristiglo više od 5000 fotografija, a u svibnju je stručni žiri odabrao pet finalista u svakoj kategoriji. U sklopu manifestacije održan je i okrugli stol o autorskim pravima, a održani su brojni seminari i predavanja.

Foto grupa