GLOBE

 Erasmus+

Od 01. listopada 2017. godine naša je škola uključena u program Erazmus +. Organizira i provodi projekt u suradnji s učenicima i profesorima osnovne škole iz Češke (Základni škola Třebič, Czech Republic) i srednje škole iz Latvije (Dundagas vidusskola, Latvia).

Projekt nosi naziv „Europsko drveće u europskom vremenu“  i traje 24 mjeseca. Provode ga učenici GLOBE skupine i Mladi čuvari prirode (5. – 8. razreda) pod vodstvom profesorica Lidije Žišković, Irene Škarice Milek i Natalije Kirčenkove.

Projekt obuhvaća mjerenja iz područja fenologije, meteorologije i pedologije po GLOBE protokolima.  Mjerenja se obavljaju na dvije biljne vrste, hrastu i brezi;  žućenje i ozelenjavanje, te proučavanje uvjeta u kojima rastu, temperatura zraka te temperatura i vlažnost tla. Škole suradnice također obavljaju mjerenja na istim biljnim vrstama.

Ovaj projekt također  obuhvaća vještine engleskog jezika i znanje o prirodnim znanostima kao i stjecanje  vještina bitnih u modernom digitaliziranom društvu, a to su ICT vještine i poznavanje korištenja različitih tehnologija.

Ovaj je projekt usmjeren na zajedničko istraživanje fenologije i meteorologije te razmjenu iskustava i uzajamnog učenja tijekom mjerenja.

Cilj je da sudionici projekta obogaćuju zajedničko istraživanje vlastitim iskustvom, npr.:

– nauče stvarati zaključke iz rezultata istraživanja klime u gradovima s kojima surađujemo

– podignu svijest o promjenama i utjecaju na fenološke faze odabranih biljnih vrsta

– saznaju više o znanstvenim mjerenjima i promatranjima

– koriste moderne elektroničke uređaje i tehnologije (PC, Skype, videokonferencije, e-twinning itd.)

Učiteljica Irena Škarica

Učiteljica Lidija Žišković

15 godina GLOBE-a

U našoj školi već  15 godina uspješno djeluje izvannastavna skupina GLOBE  (The Global Learning and Observations to Benefit the Environment – Globalno učenje i praćenje za zaštitu okoliša). Na prezentaciji koju su povodom tog jubileja organizirale voditeljice prof. Žišković, prof. Škarica Milek i prof. Peroković saznali smo da su Globovci već dugi niz godina sudionici državnih smotri na kojima postižu i zapažene rezultate. U 15 godina rada napravili su 8 projekata, a na prvom državnom susretu bili su već 2000. godine u Labinu. U sklopu svojih istraživanja 5. i 8. razredi prate promjene u okolišu, prikupljaju podatke s mjernih postaja. Naši Globovci surađuju s ostalim GLOBE školama na različitim projektima. Medijski su praćeni u emisijama na HTV-u, Novoj TV i Sportskoj TV. Naravno, i u našem ZAG-u. U školi se njihov doprinos posebno osjeća pri obilježavanju važnijih eko datuma kao što su Dan voda, Dan čistih planina, Dan planeta Zemlje.  Jedna od današnjih ponosnih GLOBovki  , Iva Grizelj, rekla nam je da se nada da će sudjelovati na još puno natjecanja i da će se pritom zabavljati. Mi se nadamo da će išl ZAG, kao i do sada, u tome sudjelovati .

Leonarda Horvat, 7.c

Lea Salopek, 7.c

Državna smotra GLOBE škola u Labinu

 

Ove godine naša škola sudjelovala je na XV.smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.  Članica je GLOBE-a od 1999.godine i do sada je sudjelovala na jedanaest državnih smotri. Domaćin ovogodišnje smotre bila je Srednja škola Mate Blažine iz Labina.

Projekt kojim smo se predstavili bio je: „Usporedba naših podataka sa službenim podatcima DHMZ-a“. Radni naslov nam je bio: „Koliko dobro mjerimo?“, zbog toga što nam je cilj bio analizom prikupljenih podataka provjeriti točnost izmjerenih podataka. Marljivim trudom i voljom naše GLOB-ovke su to odlično odradile. S malom tremom isprezentirale su svoj rad pred žirijem koji nije bio zahtjevan. Gledao je na to kako je isprezentirano, koliko smo dobro mjerili, imamo li većih odstupanja. Nakon prezentiranja uputili smo se u disco. Plesali smo do jutra i bilo nam je fantastično! Sprijatelji smo se sa svima. Upoznali smo neke nove osobe, i sklopili nova  prijateljstva . Tek tada smo shvatili koliko kroz GLOBE zapravo napredujemo  jer smo već toliko godina na Državnim smotrama. Zadovoljni rezultatima vratili smo se u Zagreb.

Anamarija Lulić, 8.d

Upoznali smo ptice selice

 

Našu je školu u utorak, 8. svibnja posjetila ekipa biologa iz nevladine organizacije BIOM. Održali su nam predavanje o svom projektu ” Spring alive” u kojemu se bave zaštitom pet vrsta ptica selica (roda, lastavica, čiopa, kukavica, ptica pčelarica). Biolozi su nam poručili da,  zapazimo li koju od tih ptica, svoja opažanja podijelimo s njima na službenoj stranici projekta www. springalive.net
Tijekom našega druženja doznali smo mnoge korisne i zanimljive informacije te smo mnogo toga naučili.
Cijeli događaj pratila je HRT-ova ekipa koja je napravila i nekoliko intervjua s našim učenicima te je s nama krenula u potragu za ptičjim gnijezdima u okolici naše škole.

Anamarija Lulić, 8. d

Nagradni posjet ZOO-u

 

U petak 4.svibnja 2012. članovi GLOBE grupe i učenici 7.c razreda naše škole posjetili su Zagrebački zoološki vrt. Dobili su besplatan posjet ZOO-u kao nagradu jer su prikupili najviše rabljenih mobitela u akciji EAZA – povodom godine čovjekolikih majmuna. Prikupljena  sredstva smo donirali našem Zoološkom vrtu. Učenici su uživali u razgledavanju i upoznavanju mnogih životinjskih vrsta.

Anamarija Lulić, 8.d

Županijski susret GLOBE škola 2012.godine

 

I ove godine bili smo na Županijskom susretu GLOBE škola u Zagrebu.  Natjecanje se održalo u Školi za medicinske sestre u Vrapču.

Tamo su nas ugodno dočekali. Svi sudionici predstavili su svoj rad u GLOBE-u tijekom 2011.godine, a na kraju smo svi dobili velik i zaslužen pljesak.
Za vrijeme vijećanja sudaca , prof.Labaš i njezini učenici osmislili su za bolju atmosferu igru asocijacija. Trudili smo se tijekom igre, ali smo ipak bili prespori za pobjedu. Mnogi pojmovi su nam bili poznati , ali s nekima smo se po prvi put susreli.

Došao je i trenutak odluke… prošli smo na državnu Smotru i natjecanje GLOBE škola! Nismo mogli vjerovati!  Projekt koji ćemo predstaviti na državnoj razini je:”Koliko dobro mjerimo ili kakve su ovo godine?” Projekt  je još u razradi, a do njegovog zaključenja  dogovorili smo i suradnju sa Ženskom općom gimnazijom te njihovom prof. Krpan. Veselimo se odlasku na državnu smotru i natjecanje GLOBE grupa u Labin i  nadamo se da ćemo tamo upoznati novo društvo i ugodno se zabaviti.

Anamarija Lulić, 8.d

GLOBE program – 17 godina u svijetu, 12 u Zagorki

GLOBE, engleska riječ za kuglu (prvenstveno Zemljinu kuglu) ujedno je, simbolično, i kratica za “Global Learning and Observations to Benefit the Environment” ili u hrvatskom prijevodu – Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Riječ je o međunarodnom znanstveno obrazovnom programu koji je objavljen 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, 1994. godine prema zamisli tadašnjeg američkog potpredsjednika Ala Gorea, a zaživio je na isti datum godinu dana kasnije.  Glavni nositelji programa su UCAR – američka organizacija za istraživanje atmosfere i NASA. Program je najprije pokrenut u SAD-u, a zatim su se postupno uključivale i ostale zemlje, među prvima i Hrvatska. Danas je u program uključeno preko 20 000 škola diljem svijeta, od kojih je preko 100 upravo iz Hrvatske.

Osnovna je ideja da znanstvenici trebaju podatke o okolišnim parametrima (atmosferi, tlu, vodi i biljnom pokrovu) iz cijelog svijeta kako bi mogli provoditi valjana istraživanja procesa koji se odvijaju u okolišu. Na pitanje: “Što se nalazi baš svugdje, u svakom kutku Zemlje?”, odgovor je bio – škole! Tako je najmlađoj populaciji Zemljana omogućeno da već od malih nogu doprinesu zaštiti okoliša i planeta na kojem žive. Učenici redovito obavljaju mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole,  zatim svoje rezultate unose u jedinstvenu svjetsku bazu podataka na Globe serveru, a podaci su na raspolaganju znanstvenicima (ali i svima zainteresiranima, na stranici www.globe.gov).

GLOBE program uvelike doprinosi toliko potrebnom podizanju ekološke svijesti u svijetu, a ujedno omogućuje učenicima da aktivno doprinose dobrobiti okoliša i bolje razumiju svijet oko sebe.

Da bi škola postala GLOBE škola potrebno je imati učitelje – voditelje koji su prošli odgovarajuću edukaciju, te naravno učenike koji su spremni za ozbiljan rad. Osim toga, mjerenja se obavljaju mjernom opremom koju je prethodno potrebno nabaviti, kao i osigurati pristup internetu.

Svake školske godine održava se natjecanje i smotra GLOBE škola, gdje učenici prezentiraju svoja postignuća.

Naša se škola može pohvaliti članstvom u GLOBE obitelji već punih dvanaest godina. Prve podatke je na Globe server poslao naš ravnatelj, također educirani voditelj, 5. 10. 1999. godine i otada s jednakom radošću i entuzijazmom obavljamo mjerenja i proučavamo okoliš naše škole. GLOBE grupu u Zagorki trenutno vode prof. Lidija Žišković i moja malenkost, a uskoro će nam se ponovno pridružiti i prof. Irena Škarica. Pravo je zadovoljstvo biti dijelom nečeg tako velikog i važnog. Sve o našim aktivnostima i postignućima u GLOBE-u moći ćete redovito pratiti u ZAG-u, a nastojat ćemo vas i zainteresirati da se uključite u ovaj vrlo koristan, zanimljiv ali i zabavan program! Čitamo se :)

Mirka Peroković, prof. geografije

GLOBE-ovci na terenu u Maksimiru