Šeširi kraljica ljelja – radovi učenika 4. d u Čazmi

U Centru za kulturu Čazma otvorena je izložba dječjih likovnih radova u sklopu 3. likovnog natječaja Društva Naša djeca Čazma “Jedan svijet – jedan cvijet” na temu “Šeširi kraljica ljelja”. Ljelje su djevojke iz sela Gorjani kod Đakova koje u proljeće, o blagdanu Duhova, odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od pjesama i plesa s mačevima.

Običaj potječe iz davnih vremena Slavena. Taj je običaj 2009. godine upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Tijekom ovih proljetnih ophoda djevojke imaju na glavi visoke šešire ukrašene cvijećem. Učenici su imali zadatak prikazati ljepotu boja i oblika cvijeća koje ukrašavaju šešire.

Na natječaj su pristigli likovni radovi djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola s područja cijele Republike Hrvatske. Stručno povjerenstvo izabralo je najbolje dječje likovne radove. Izložbeni prostor krase radovi učenika 4. D razreda. To su: Aneo Bošnjak, Bruno Hampovčan, Lara Kušić, Fran Lončar i Darijo Prugovečki. Čestitamo!