Obilježavanje 20.-godišnjice GLOBE-a u našoj školi

Naša je škola 5. listopada 1999. godine poslala prve prikupljene podatke u međunarodnu GLOBE bazu te taj dan započinje naša aktivnost. Od tada do danas sudjelovali smo na 16 Državnih GLOBE smotri i autori smo 10 projekata. Naše djelovanje obuhvaća gotovo sva područja proučavanja i mjerenja u GLOBE-u (atmosfera, hidrologija, fenologija, biometrija i pedologija). U svibnju 2019. bili smo domaćini 22. Državne GLOBE smotre i natjecanja.

Fenološka radionica

Unutar Erasmus+KA2 programa u protekle smo 2 godine sudjelovali u GLOBE projektu „Europsko drveće u europskom vremenu“ sa školama partnerima iz Češke i Latvije. Od 20. rujna 2019. započeli smo novi GLOBE projekt „Vodeni ekosustavi Europe“ u suradnji sa  školama partnerima iz Češke, Latvije i Slovačke.

Tijekom rujna i listopada održat ćemo nekoliko GLOBE radionica s ciljem promoviranja GLOBE aktivnosti u školi. Završna svečanost i aktivnosti za širu javnost bit će na 6. Prirodoslovnoj večeri 30. listopada 2019. godine.

Dana 25. rujna 2019. u našoj školi održana je 1. GLOBE radionica na temu Fenologije povodom obilježavanja naših prvih 20 godina. Radionica je obuhvaćala određivanje vrste drveća u školskom dvorištu, te određivanje boje i duljine lista odabranih vrsta. Nakon radionice slijedila je analiza i zaključak promatranja i mjerenja. Radionicu su vodile naše učenice, već duže vrijeme aktivne u GLOBE-u: Katarina Grabić, Lara Janković, Lana Kezerle, Ena Rukavina, Paula Šafranić i Nika Vukelić. Na radionici su sudjelovali učenici 3., 4., 5. i 7. razreda.

Voditeljice GLOBE-a:

Lidija Žišković

Irena Škarica Milek

Natalija Kirčenkova