Školski projekt “Naša škola – prijatelj pčela”

OŠ Marije Jurić Zagorke – prijatelj pčela

Prošlih dana u školi je sve zujalo od aktivnosti. Sekcija naše školske zadruge DUB, Pčelinja školica, pod vodstvom voditeljice, vjeroučiteljice Ana-Marije Tavra organizirala je projekt Naša škola-prijatelj pčela u suradnji s HUP Pčelinjak i Hrvatskom pčelarskom službom 112. S navedenom udrugom, čiji smo članovi godinama, surađujemo u raznim prigodama, kao npr. akciji sadnje medonosnog bilja kada smo u dvorištu škole zasadili klon Gupčeve lipe i pod čijim mentorstvom smo bili prijavljeni za Svjetsko natjecanje u pčelarstvu koje je zbog epidemije odgođeno do daljnjega.

Cilj ovog projekta je istraživačkim radom stjecati osnovna znanja o pčelama, njihovoj ugroženosti zbog klimatskih promjena i onečišćenja okoliša koje je skrivio čovjek, naučiti vrijednost pčelinjih proizvoda: meda, propolisa, matične mliječi, voska i pčelinjeg otrova, stjecanje osnovnih znanja o medonosnim biljkama, ekologiji i zdravoj hrani te kroz sve školske predmete i izvannastavne aktivnosti iz njihovih perspektiva doći do širih vidika i novih saznanja obuhvaćajući većinu učenika naše škole.

Projekt se održavao deset dana, a konačne rezultate smo izložili 1.10.2021. u školi. U posjet nam je došao delegat Hrvatske pčelarske službe i predsjednik HUP Pčelinjak gosp. Dražen Jerman kojem su učenici prezentirali svoj rad i mnoštvo aktivnosti po školskim predmetima.

Iz Likovne kulture učenici su pod mentoriranjem Renate Geber raznim likovnim tehnikama slikali pčele te ih izrađivali i od papira u raznim veličinama. Učenici su izradili i bedževe u obliku pčelica te ukrasili naše predvorje raznim pčelarskim rekvizitima. Cijela škola zasjala je dječjim likovnim radovima, a osobito su se istaknuli učenici 4.a razreda pod vođenjem učiteljice Dubravke Fiolić čije smo radove također izložili na panoe.

Naše učiteljice Engleskog (Ana Kirin) i Njemačkog (Merion Knez Krstulović) vrijedno su motivirale djecu koja su napravila mnoštvo plakata o životu pčela, medu i pčelinjim proizvodima na engleskom i njemačkom jeziku uz prijevode na hrvatski. Učenici su ih krasno i ilustrirali.

Profesorica Hrvatskoga jezika Dinka Tolić, poznata i kao školska pjesnikinja, pripremila je s učenicima plakat s njihovim radovima i tekstovima drugih autora koji opisuju pčele i njihov svijet te objavila svoju prvu pjesmu o pčelama.

Iz Matematike su učenici s mentoricom Silvijom Balent proučavali šesterokut i istraživali zbog čega pčele koriste baš takav oblik za deponiranje meda, te kolika je zapremnina meda u košnici. To su izračunom i crtežima potkrijepili.

Fizičari s mentoricom Natalijom Kirčenkovom su istraživali kretanje pčela, njihov let i brzinu. Podatke koje su saznali zabilježili su na plakat kako bi i drugi vidjeli i naučili, te su u suradnji s Informatičarima (s učiteljicama Andrejom Valentić i Antonijom Volf Kulič) izrađivali digitalne plakate o pčelinjem svijetu, stvarali zanimljive kvizove, istraživali pouzdane izvore na internetu, bilježili adrese te iz njih crpili podatke za svoj rad.

Kemičari, biolozi, prirodnjaci su uz vođenje Irene Škarice Milek istraživali kemijska i biološka svojstva meda, voska, matične mliječi, pčelinjeg otrova i propolisa, te sve zanimljivosti koje se učenicima čine posebno važne.

Učenici su na nastavi Tjelesnog odgoja s mentoricom Mirjanom Dujmović Žalac istraživali kako med u prehrani utječe na zdravlje i uspjeh sportaša, te općenito na ljudsko zdravlje.

Na Tehničkoj kulturi su učenici predvođeni svojom učiteljicom Katatrinom Kedačić Buzina izradili prekrasan transparent na kojem su posebnom tehnikom ispisali častan naslov „Naša škola-prijatelj pčela„ koji smo svečano postavili na ulaz u školu.

Geografi su s mentoricom Mirkom Peroković istraživali kako klimatske promjene te onečišćenje okoliša utječu na život pčela i njihov opstanak.

Povjesničari su s mentoricom Elizabetom Bukal proučavanjem prošlosti došli do zanimljivih podataka o pčelama i medu u starim civilizacijama Egipta i Mezopotamije te mnogim drugim.

Na Katoličkom vjeronauku vjeroučenici su s mentoricom Anamarijom Jukić Ivandić istraživali biblijske tekstove i liturgijske molitve koje spominju životinje i pčele, a osobito ističemo likovni prikaz Vazmenog hvalospjeva učenice Antonije Pirc.

Islamski vjeronauk– učenik 8.b razreda Hisham Al Issa sa svojom sestrom rado se uključio u projekt te izradio plakat s prekrasnim svetim porukama, citatima iz Kur ana koji spominju pčele te naveo objašnjenja uz prijevod s arapskog.

Pčelinja školica kao sekcija školske zadruge provela je nekoliko radionica prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda. Kremice od stolisnika, nevena i lavande izložili su u predvorju škole, zajedno s uljima, svijećama, medenjacima, pitom od jabuka i medom koji su izvrcali iz školske košnice.

Sekcija Vezilje s časnom sestrom Marinom izvezle su logo pčelice na ukrasnim, platnenim vrećicama.

Novinarsku grupu je Ivana Hrenar zadužila za sljedeći kratki intervju s gosp. Draženom Jermanom.

Možete li nam se predstaviti?

Ja sam Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Hrvatske pčelarske službe u Zagrebu te Hrvatske pčelarske službe na nivou Hrvatske (to je tek u stvaranju).

Čija je bila ideja da se pokrene ovakva inicijativa Škola – prijatelj pčela?

To je ideja Hrvatske pčelarske službe.Nije ideja da je samo škola prijatelj pčela, nego razne ustanove, razni pojedinci koji doprinose razvoju pčelarstva u Hrvatskoj.

Kakvi su vaši dojmovi o zalaganju i rezultatima rada učenika naše škole?

Vašu školu, posebno, već dulje vrijeme pratim, tim više što je znano da je vaša škola dio školske udruge. Tako da ju već dulje pratim. Žao mi je što je došla korona jer bi bila I plaćena koatizacija da djeca iz vaše škole idu na Svjetsko natjecanje mladih pčelara, što je nažalost nemoguće zbog korone, ali nadam se u budućnosti da ćemo to ostvariti.

Nakon pregleda radova i prezentacije gospodin Jerman je pohvalio zalaganje naše škole u promociji pčelarstva i zaštiti autohtone pčele Apis Melifera Carnica te je istaknuo kako već duže vrijeme prati naš rad. Svečano nam je udijelio povelju kao dokazanom Prijatelju pčela koju je primila vjeroučiteljica Ana-Marija Tavra u ime svih učenika i učitelja.

Zahvaljujemo se svim učiteljima i učiteljicama koji su se istaknuli svojim angažmanom, tetama spremačicama i domarima.

Svi dječji radovi i plakati izloženi su cijeli tjedan kako bi svatko mogao u njima uživati, a fotografije ovog događaja možete pogledati u galeriji.

Novinarska grupa