Informatičari – vrijedni kao pčelice

U našoj školi imali smo Tjedan pčela. Te sitne životinje svojom marljivošću doprinose cijelom ekosustavu. Upravo zato su pčele važne i za nas ljude. One su naši vrijedni pomagači koji donose život u naše vrtove, a njihov med svakog jutra zaslađuje naše čajeve.

Uz školu poput naše, jako važnu ulogu u podizanju svijesti o očuvanju pčela, imaju savezi i udruge. Hrvatski pčelarski savez koji je utemeljen 12. prosinca 1954. godine predstavlja oblik dobrovoljnog udruživanja pčelarskih udruga kao temeljnog institucionalnog oblika udruživanja pčelara u Republici Hrvatskoj te njihovih županijskih/međužupanijskih saveza kao koordinacijskih oblika udruživanja pčelara na lokalnoj razini radi zaštite i promicanja zajedničkih ekoloških i gospodarskih interesa i ciljeva.

I mi informatičari smo bili vrijedni kao pčelice te smo za vas pretražili internet da bismo se više upoznali s tim malim životno važnim stvorenjima.

Saznajte o radu Hrvatskog pčelarskog saveza i o radu nekoliko udruga u Hrvatskoj klikom na poveznice ispod.

Jeste li znali da pčele baš kao i mi znaju računati? One se orijentiraju računajući udaljenost i kutove od objekata u prirodi. Ovo i još puno više možete saznati i naučiti klikom na poveznice ispod.

Filmovi su također odličan izvor informacija i kroz njih možeš svašta naučiti. Želiš li pogledati neki film o pčelama i upotpuniti svoje znanje, klikni na sljedeću poveznicu i pogledaj prijedloge.

Pokraj filmova, neizostavno je spomenuti najpoznatiju znatiželjnu Pčelicu Maju, čije avanture poznaje svatko. Želite li se prisjetiti te živahne pčelice ili otkriti neki novi svijet kroz animirani film, kliknite na sljedeće poveznice:

Pčele trebaju našu pomoć, a mi trebamo njihove usluge. Zanima li vas zašto je to tako, možete pogledati edukativne videozapise i postati pravi mali eksperti u poznavanju pčela.

  • How Do Honeybees Get Their Jobs? | National Geographic
  • Finding Queens | University of Guelph Honey Bee Research Centre
  • Što će se dogoditi kada pčele izumru? | Večernji list

Cijeli naš krajolik, naša prehrana i budućnost biljnog i životinjskog svijeta bila bi ugrožena bez ovih bića. Kako ove marljive životinje obavljaju svoj posao i kako to zapravo izgleda, možeš vidjeti klikom na poveznice ispod:

Ako niste znali do sada, sada znate da su pčele zaista čudo prirode i one su jedini kukac koji proizvodi hranu koju jedemo i mi. Za kraj, svoje znanje o ovim inteligentnim životinjama možete provjeriti na sljedećoj poveznici:

Andrea Valentić, Natalija Kirčenkova