Pčelinja školica na Festivalu znanosti

Ove godine Festival znanosti održavao se u tjednu 2. – 7. svibnja 2022. godine . Sveučilište u Zadru provodilo je aktivnosti u sklopu Festivala znanosti na brojnim lokacijama u Zadru i okolici. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je ”Život”. Mi kao Pčelinja školica bili smo pozvani predstaviti svoje aktivnosti 4. svibnja i na taj način doprinijeti ovom događaju.

Iako je želja svih naših školskih pčelara bila da idu u goste, mogli smo odabrati 7 učenika. Put je prošao u veselom društvu s našim vodičem gosp. Draženom Jermanom koji nas je dovezao sigurno i odgovorno na odredište. Dočekala nas je doc.dr.sc. Janja Filipi i priredila dobrodošlicu s ostalim domaćinima, Poljoprivrednom prehrambenom i veterinarskom školom koju su predstavili prof. Bruna Bišćan, prof. Petar Matak te ravnateljica gđa. Jelena Gulan.

Naša voditeljica, učiteljica i pčelarica Ana-Marija Tavra održala je prezentaciju o Pčelinjoj školici i aktivnostima koje provodimo, sajmovima, smotrama, projektima i humanitarnim akcijama. Zatim je srdačna i energična doc. Janja Filipi, održala zanimljivo predavanje o životu kukaca, s naglaskom na solitarne pčele te su se pridružili simpatični prof. Petar Matak i prof. Bruna Bišćan i održali korisnu radionicu gdje smo izrezivali trstiku za izgradnju hotela za kukce. Svi su veselo pristupili radu, a pridružili su se i učenici srednje Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole, te prof. Nikola Kezić umirovljeni profesor pčelarstva s Agronomskog fakulteta u Zagrebu , neumorni predavač , istinski ljubitelj pčela, kojemu su učenici mogli postavljati pitanja. Sve nas je pozdravila ravnateljica srednje škole gđa. Jelena Gulan. Dražen Jerman tom prigodom uručio joj je povelju Škola-prijatelj pčela u ime HUP Pčelinjak i Pčelarske službe 112 za osobit doprinos razvoju pčelarstva .

Vesela družina nastavila je aktivnosti u dvorištu kampusa gdje se nalazi hotel za kukce gdje smo odložili trstike s radionice te se uputili na obližnji pčelinjak kod poznatog pčelara gosp. Zlatka Elveđija. Putem smo stali u Sukošanu vidjeti more izbliza, umočiti prste u slano more, baciti koju “ žabicu “, slikati se za fejs i instagram. Došavši na odredište upoznali smo vrijednog i dragog gosp. Zlatka pčelara. Oduševili smo se prirodom i krasnim pčelinjakom. Dobili smo ručak , uživali u prirodi Dalmacije, mirisima majčine dušice i divlje mente, zujanju pčela, smijehu i razgovorima koji su toliko nedostajali zadnje dvije godine pandemije da nam se jednostavno nije išlo doma za Zagreb. S dr. Filipi obišli smo pčelinjak i promatrali medonosno bilje. Fotografirali smo cvijeće i ostalo bilje koje smo tamo prepoznavali. Posebno nas je oduševilo što smo mogli ubrati i okusiti mlade divlje šparoge.

Na pčelinjaku smo imali praktičnu radionicu i predavanje koju nam je održao gosp. Zlatko Elveđi. Strpljivo je odgovarao na pitanja učenika, pokazivao načine razrojavanja pčelinje zajednice, opisivao faze legla i štošta drugo. Pridružio nam se i dr. Ross Gillanders sa Sveučilišta St. Andrews University kome je dr. Filipi predstavila Pčelinju školicu, a on je nas oduševio škotskim naglaskom, kao iz filma.

Pozdravili smo se sa domaćinima , učenicima srednje škole, njihovim profesorom i pčelarom Zlatkom Elveđijem. Zaželjeli smo mu zdravlje, svako dobro i da mu je medno !

Već pomalo umorni krenuli smo dalje. Na povratku u Zagreb svratili smo u Poličnik . Tamo smo obišli Centar za razvoj i edukaciju gdje nam je prof. Kezić održao predavanje na koji način se sterilizira pčelinji vosak i izrađuju satne osnove. U kasnim večernjim satima vratili smo se u sretno u Zagreb.

Za ovaj koristan i zabavan posjet zahvaljujemo se svima koje smo spomenuli u ovom članku i nadamo se i daljnjoj uspješnoj suradnji.