Medni dan u našoj školi

Medni dan

Povodom blagdana sv.Ambrozija učenici Pčelinje školice sudjelovali su u programu Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka .

Ove godine, već tradicionalno, promoviramo hrvatske pčelare kroz projekt Promocija hrvatskog pčelarstva. Naši učenici imali su zadatak istražiti jelovnike u našoj školi te poslati upite u okolne škole o porijeklu meda koji djeca konzumiraju.

Cilj projekta :

1. da se u svim školama u školske kuhinje uvede med isključivo s hrvatskih pčelinjaka, nikako uvozni!

2. da med bude dostupan za sve učenike, a ne samo za one koji plaćaju školsku prehranu. Predlažemo da se staklenka meda s dozatorom nalazi dostupna za vrijeme obroka u kuhinji na točno određenom mjestu, kao i kruh ili pecivo.

Rezultati naših istraživanja su nas neugodno iznenadili.

Iako se med navodi na jelovniku uglavnom kao dodatak čaju, uočili smo da se čaj zaslađuje šećerom. Gotovo sav med u školama na istoku grada Zagreba, kao i u našoj školi kineskog je podrijetla ili mješavine hrvatskog i kineskog, ponegdje i ukrajinskog. U najvećem broju navodi se isti proizvođač, dobro poznat na hrvatskom tržištu kao najveći uvoznik meda u široj regiji. Iako Ministarstvo poljoprivrede promiče hrvatsko pčelarstvo kroz projekt Medni dan u osnovnim školama, dovodi se u pitanje smisao istog projekta ako školska djeca kroz cijelu nastavnu godinu konzumiraju kineski med. S obzirom na to da se Hrvatska vlada priprema uvrstiti besplatan obrok za sve učenike Republike Hrvatske, navodno s početkom drugog polugodišta, izvrsna je to prilika da se uvede med hrvatskih pčelinjaka. Za to bi se mogao zauzeti i Hrvatski pčelarski savez .

Naš projekt završili smo proslavom u holu škole. Veseloj atmosferi zaslužan je i sv. Ambrozije koji je s pčelarima podijelio prvašićima vrećice s medom hrvatskih pčelinjaka. Radost malenih sve je raspoložila, osobito kad su odjenuli pčelarske šešire i fotografirali se s Ambrozijom za školski internetski časopis. Pčelari nisu stigli odgovoriti na stotine pitanja kojima su ih zasuli sedmogodišnjaci. Svoj doprinos dao je i domar Branimir koji je obnovio tablu s natpisom Škola-prijatelj pčela te postavio na glavni ulaz u školu. Pomogao je izložiti stol s medom i ostalim pčelinjim proizvodima naših donatora. Posebno se zahvaljujemo OPG Baričević Ana( Vranja-Istra), Pčelarstvo Jurjević ( Split), Pčelarstvo Dragoslavić ( Cres) te Pčelarstvo Čukelj ( Novska) koji su beskompromisno podržali naš projekt. Učenici Pčelinje školice istražili su uspjehe naših donatora iza kojih stoje dugogodišnji rad i žrtva što je glavni preduvjet za plodove njihovog truda. Ove godine posebnu pažnju posvetili smo OPG Baričević iz Istre te smo napravili plakat s informacijama i zanimljivostima o njihovog OPG-a. To je naš mali doprinos promociji domaćih pčelara.

Učenici Pčelinje školice pripremili su i degustaciju meda naših donatora u školskom predvorju. Imali su priliku kušati med od medljike sa Kljena i Cera obitelji Jurjević iz Splita, ovogodišnjeg šampiona na međunarodnom pčelarskom sajmu “Dalmatina 2022”. Osobiti izazov bio je probati med od creske kadulje obitelji Dragoslavić, istarski bagrem obitelji Baričević ili Čokomed obitelji Čukelj. Mali pčelari pripremili su i zakusku palačinki s medom. Zahvaljujemo se svim obiteljima koji su pomogli u pripremi palačinki. Nažalost, s medom se pojeo se vrlo mali broj palačinki. Uglavnom je potražnja bila za namazom od lješnjaka što ukazuje na prehrambene navike naše djece.

Na kraju se naš sv. Ambrozije s učenicima Pčelinje školice uputio u školsku kuhinju na susret s dragim kuharicama Maricom i Nadom. One su rado prihvatile ideju da se u školskoj kuhinji postave staklenke meda koje bi bile dostupne svim učenicima te su ih odmah postavile. Želja nam je da se ova ideja realizira u svim školama diljem Hrvatske.

Pčelinja školica