Kod Zagorke na pressici

 

Potaknuti osebujnim likom i djelom Marije Jurić Zagorke po kojoj naša škola nosi ime, posjetili smo konferenciju za novinare povodom otvaranja Dana Marije Jurić Zagorke (24.-29. studenoga 2011.) u Zagorkinom stanu na Dolcu. Danas se u tom prostoru nalazi Centar za ženske studije koji je već pet godina  upriličuje ovo događanje. Moramo se pohvaliti da je i naša škola počela slaviti Zagorkine dane iste, 2007. godine, no sada je naš Dan škole vezan uz Zagorkin rođendan, 2. ožujka.

Posebno pozdravljeni od strane organizatora kao mladi novinari koji će sigurno nastaviti Zagorkinim stopama, saznali smo tom prilikom još neke važne činjenice. Zagorka se rodila 2. ožujka 1873. godine i živjela do 29. studenoga 1957. Zanimljivo je da je bila prva žena novinarka u Hrvatskoj (čak je imala i novinarsku iskaznicu broj 2), ali zbog toga je doživljavala niz neugodnosti. Kao borac za ženska prava (feministkinja) ustrajala je u dokazivanju svoje stručnosti pa je bila i prva ženska novinarka u  ovom dijelu Europe koja je izvještavala iz parlamenta. Stoga su ove godine organizatori odlučili dati prijedlog da se novinarska soba u Hrvatskom saboru nazove po njoj. Upriličeni su i drugi kulturni i javni događaji poput Šetnje sa Zagorkom i znanstvenog skupa M. J. Zagorka – Život, djelo, naslijeđe / Grad, geografija, granica.

Sudjelovali smo i  na promociji vodiča na engleskom jeziku Zagorka´s Footsteps (Zagorkini tragovi) koja nije zapravo samo  turistički vodič, nego edukativna šetnja u kojoj se strance i posjetitelje Zagreba vodi po točkama koji su značajni za Zagorkin život. Knjigu su nam  predstavile Pilar Majerović, strankinja koja je udajom postala Zagrepčanka i znanstvenica Slavica Jakobović Fribec koja nam je nadahnuto govorila o položaju žena u javnom životu Zagreba i Hrvatske. Ostali smo zatečeni kad smo saznali da od  138 spomenika u Zagrebu samo četiri predstavljaju žene koje su zaslužne za politički ili kulturni život Hrvatske. Knjiga govori i o povijesti hrvatske kulture, o mjestima Zagorkinih demonstracija, čak i o njenim emocionalnim trenutcima  kada joj je bilo najteže i kada je razmišljala i o samoubojstvu. U tim trenutcima sjetila se da ju svijet još treba i da mora nastaviti sa svojim snovima kako bi bila uzor drugima. Kao predstavnici digitalnog lista škole koja nosi ime Marije Jurić Zagorke dogovorili smo daljnju suradnju s organizatorima Zagorkinih dana i veselimo se skorašnjem posjetu njihovom prostoru i zajedničkoj šetnji Zagorkinim tragom.

 Paulina Glasnović, 6.e

Tea Brekalo, 8.b