Zag-ova kronika

„FTIČEKI SE ŽENIJU“

Već tradicionalna, tribina „Ftičeki se ženiju“ povodom Valentinova održana je u našoj školi 21. veljače 2017. u učionici biologije i kemije. Naziv tribine vezan je uz stari običaj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kojim se ovih dana oko Valentinova djecu daruje slatkišima. Slatkiše im u žbunju i živici ostavljaju ptičice, vrapci, sjenice i kosovi koji se „ženiju“.

Nakon uvodne riječi naše voditeljice Ive Gazilj iz 8.b, sam početak tribine otvorila je učenica Lara iz 6.  razreda s recitacijom na njemačkom jeziku pod nazivom KUCKUCKU KUCKUCKU RUFT AUS DEM WALD. Recitacija govori o pjevu ptica u rano proljeće. Nakon uspješne izvedbe naše Lare i pljesak brojne publike, Zoe Miliša  i Sara Mazarekić učenice 8.c  razreda predstavile su svoj plakat o rijetkim i zaštićenim pticama lijepe naše.

Tada je slijedilo, ono što je većina djece u publici željno iščekivala, proglašenje nagrađenih ljubavnih pisama. Pisma su se pisala proteklih 10-ak dana i mogla su se ubaciti u „ljubavnu kutiju“ u školskoj knjižnici. Stručno oko žirija, kojeg su činile profesorice biologije i kemije, odabrale su tri najbolja pisma. Kao trećenagrađeno pismo je pismo Eme Kurečić iz 4.a razreda. Na našu veliku žalost Ema nije bila prisutna, ali je naša voditeljica Iva ipak pročitala pismo. Zasluženu nagradu Emi ćemo uručiti tijekom sljedećih nekoliko dana.

Slijedila je zatim još jedna recitacija na njemačkom jeziku o pticama, ali sada u interpretaciji učenice Lorene . Tada nam je voditeljica Iva otkrila autora drugonagrađenog ljubavnog pisma, Matiju Prevolnika iz 4.razreda. Niti Matija nije bio prisutan među publikom, pa ćemo i njemu nagradu uručiti kasnije, a Iva je pročitala i njegovo pismo.

Kulisu, koja je pomalo intrigirala publiku, konačno je objasnila naša druga voditeljica, Maja Siladi, učenica 5.a te najavila kratki igrokaz koji su pripremili učenici 5.a i b razreda pod nazivom „Ptičja ženidba“. Igrokaz je napisala Mia Cvijanović, učenica 5.a razreda.Radi se o vrapčićima, Živku, Maxu, Sari i Mirni, koji pokušavaju razriješiti ljubavne zavrzlame, nekako su sramežljivi, ali stvar se ubrzala kada se upetljala mačka Nina, dovela je vrapčicu Mirnu u opasnost pri čemu joj je vrapčić Živko poletio hrabro u pomoć i spasio ju. Tada su otvorena srca priznali jedan drugome da su zaljubljeni. Glas vrapcu Živku dala je Hanan Al Issa, učenica 5.a, glas njegovom prijatelju Maxu dao je Marko Premuž iz 5.b., a glas zaljubljene vrapčice Mirne bio je glas Anamarije Kušenić iz 5.a. Glas prijateljice Sare bio je glas Ive Rašić također iz 5.a, dok je mački Nini glas dala autorica igrokaza Mia Cvijanović. Cijeli igrokaz pratila je naša pripovjedačica Rafaela Čolakić, također učenica 5.a.

I na kraju naše ovogodišnje tribine, proglašeno je i najbolje ljubavno pismo i to čak dva pisma. Pismo Lene za Lovru i pismo Lovre za Lenu, oboje učenici 1.d razreda. Izašli su pred publiku, hrabro pročitali svoja pisma i primili nagrade. Gromoglasni pljesak publike potvrdio je dobar sud stručnog žirija. Tribina je završila, kako to običaji nalažu, dobrim kolačima i slatkišima.

Organizatorice tribine: profesorice Lidija Žišković, Irena Škarica Milek, Danijela Vidović   Recitacije na njemačkom jeziku pripremila: Merion Knez Krstulović

 

 

Božićni sajam

 

Budući da je od ove školske godine u našoj školi počela djelovati školska zadruga DUB, bila je to dobra prilika da, uz radove u nekoliko njihovih grupa, i ostali učenici sa svojim učiteljima pokažu koliko su vješti u izradi raznih ukrasnih predmeta. Na sajmu se moglo vidjeti, i kupiti, svega-od uobičajenih, i malo drugačijih, čestitaka, božićnih ukrasa za bor, kolača, kukičanih radova, sapuna i domaćih pastila, mednih pripravaka, drvenih skulptura…Uostalom, pogledajte i sami.

Božićni koncert

Učenici naše škole pripremili su  tradicionalan božićni koncert u crkvi sv. Mihaela. Proslavili smo zajedno našega Gospodina, onoga koji donosi svjetlo raja, malenoga koji nosi poruku nade i bezgranične Božje ljubavi prema čovjeku. Kao solisti pjevali su nam Ina, Nika, Paula, Leona, Graciela i Ena uz pratnju našeg zbora. Stihove o ljepoti stvorenoga svijeta i božjoj ljubavi kazivali su nam recitatori. Posebno iznenađenje koncerta bio je naš priznati prateći glas mnogim pjevačima Vladimir Pavelić Bubi koji je zajedno sa zborom i svim prisutnima otpjevao nekoliko božićnih pjesama. Voditelj programa bio je šarmantni Goran Bakarić (3. b), a sve je pripremila vjeroučiteljica Ana-Marija Tavra u suradnji s prof. glazbene kulture Josipom Cirimotićem i ostalim učiteljicama nižih i viših razreda

Da na zemlji bude mir- središnja je božićna želja. Ako tomu nadodamo i radost, onda je to ispunjenje. Vidjeli smo kako o tome razmišljaju djeca u mozaiku zbora i naših recitatora . Uživajte i vi još malo u božićnom ozračju uz naš mali video uradak!

Zabavna Večer matematike

I ove školske godine, točnije 1. prosinca s početkom u 19 sati, naša škola pridružila se projektu „Večer matematike“. Kao i svake godine, bilo je puno zanimljivih matematičkih igara. Posebno nam je bila zanimljiva igra „Potapanje brodova“ u kojoj smo mi sedmaši mogli usavršiti koordinatni sustav. No, nije bilo igara samo za 7.razrede, već i za sve ostale. U pokojoj učionici našla se radionica i za niže razrede. S djecom mogli su uživati i roditelji te se vratiti  u svoje stare školske dane. U pripremi Večeri sudjelovali su učitelji razredne nastave i matematike. U razradi raznih matenatičkih zadataka i igara pomogli su i učenici od petog do osmog razreda, te učiteljica Fizike. Uz igru i zabavu ponešto smo naučili, ponovili te usavršili gradivo. Što je najvažnije, vidjeli smo da se matematika može naučiti, i zavoljeti, s jedne druge, nama zabavnije strane. Nadamo se da će se sljedeće godine odazvati još veći broj učenika i uživati u raznim igrama i zadatcima.

Nika Arambašić i Doria Palaš, 7. c

Radosno slikanje uz glazbu u 2.d

 

TJEDAN GLAZBE ZA DJECU I MLADEŽ tradicionalna je manifestacija koju Hrvatska glazbena mladež, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog zajednički organiziraju svakoga proljeća. Ove godine u sklopu Tjedna bio je raspisan natječaj RADOST SLIKANJA UZ GLAZBU. Likovna ostvarenja su bila inspirirana slušanjem djela hrvatskih skladatelja filmske glazbe. Na satu hrvatskog jezika 2. d razred je gledao crtani film Profesor Baltazar – Problem nespretnosti  i pritom slušao glazbu koju je napisao Tomica Simović. Svoje glazbene impresije nastale slušanjem glazbe iz crtanog filma, učenici su likovno izrazili slikanjem pastelom. Glavni zadatak je bio prikazati ritam oblika i boja. Na natječaj je pristiglo preko 1000 radova. Stručni žiri je među najuspješnijim radovima odabrao rad naše učenice Petre Trohe i predstavio ga na izložbi u predvorju Velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Čestitamo Petri!

Dan škole

 

U sportskoj je dvorani naše škole 26. veljače održana priredba povodom Dana škole pod nazivom Nek svud ljubav sja. Raznovrsan program priredbe pokazao je i ove godine koliko su naši učenici kreativni. Na sceni su se izmjenjivali plesači koji su svojim plesnim pokretima zaustavljali dah gledatelja, simpatični recitatori, pjevači koji su mamili na pljesak tijekom pjesme i svirači.

Prikazana su i dva filma iz ovogodišnje produkcije Filmske družine ZAG, Prva ljubav i Različitost nam je svima zajednička. Mogli smo čuti kako zvuče stihovi na swahili jeziku i naučiti kako se svira marimba, drveni instrument sličan ksilofonu. Naša škola priključila se i akciji Zagrli za rijetke, kojoj je cilj naglasiti važnost istraživanja rijetkih bolesti. Osim pružanja podrške Udruzi oboljelih od rijetkih bolesti, cilj nam je pridružiti se i pokušaju obaranja Guinnessovog rekorda fotografiranih zagrljaja.

Tolerantna Zagorka

U našoj smo školi obilježili Dan tolerancije (16. 11.) nizom učeničkih i učiteljskih aktivnosti kojima je koordinirala pedagoginja Milana Večenaj. Bilo je organizirano gledanje video uratka (ankete) Medijske grupe „Što je tolerancija?“ . Likovna grupa i ostali učenici osmih razreda potrudili su se osmisliti i napraviti niz radova u tehnici stripa na temu tolerancije koje su postavili kao izložbu na školskim hodnicima. U razrednoj nastavi održala se zanimljiva radionica „Svi smo mi Šarenko“ s čitanjem priča na stranim jezicima, čiji su izvorni govornici neki od naših učenika dvojezičara (op.ur. više o tome možete pročitati u članku Tolerancija u produženom boravku). Učenici viših razreda na satovima Hrvatskog jezika osmišljavali su poruke, slogane, poslovice o toleranciji koje su uređivali i ispisivali na satovima Informatike, a plastificirala ih je grupa Odgoj za ljudska prava. U jednoj učionici gledali smo filmove na temu tolerancije koje već niz godina vrlo uspješno snima naša Filmska grupa. Ulaznica za ovu zanimljivu projekciju bila je jedna tolerantna poruka. Najveću su pozornost među svim događanjima ipak privukli Kutić tolerancije gdje se za tolerantnu izjavu mogao dobiti bedž ili naljepnica, poruke koje smo pisali emigrantima te, naravno, Besplatni zagrljaji.
Bila je to prilika da još jednom pokažemo da smo škola koja je već prepoznata po svom ozračju tolerancije, ali i događaj koji nas je sve ujedinio u jednom dobrom i plemenitom cilju.

Josipa Matešić, 6.d

 

Svjetski dan kravate (18.10.)

Povodom Dana kravate u našoj školi učenici su u svoj outfit ukombinirali i kravatu. Odlučili smo obilježiti taj dan s obzirom na to da su upravo Hrvati prvi nosili kravatu pa se smatraju i njezinim „izumiteljem“. Mi nismo baš mogli omotati školu kravatom kao što je to bilo 18.10.2007. oko pulske arene, ali smo se potrudili obilježiti taj dan najbolje što smo mogli. Fotografijama koje smo zabilježili pokušat ćemo vam prenijeti svoje dojmove.
Fotografirale: Ines Tadić 8.d, Ela Kumer 8.d

 

 

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

 

Dan kruha

 

 

 

 

 

ZAKLJUČAJ LOKOT, OTKLJUČAJ SRCE!

 

Petak, 13. (veljače) nam baš i nije bio „nesretan dan“ jer smo na školskoj galeriji postavili lanac za ljubavne lokote. Veliko zanimanje je bilo odmah nakon instaliranja ljubavnog lanca i kutije u koju ubacujemo ključić kojim lokote zaključavamo.  Time se naša škola priključila mnogim mjestima u svijetu na kojima zaljubljeni ostavljaju svoje ljubavne poruke ispisane na lokotima. Na  zagrebačkom Gornjem gradu nedaleko skulpture pjesnika A.G. Matoša zaključano je na stotine lokota s ispisanim imenima,datumima i porukama. Mnogi lokoti su zaključani i diljem svijeta, pa tako ljubavne lokote imaju New York, Ucluelet u Kanadi, Firenca, Dublin, Las Vegas, Atlanta, Prag, Cannbera…

Podrijetlo tih lokota je tajanstveno. Smatra se kako ova tradicija  potječe od književnika Federica Moccia i njegova romana  “Želim te”  gdje zaljubljeni par pričvrsti lokot sa svojim imenima na uličnu svjetiljku na mostu, potom se poljube  i bace ključ u rijeku Tiber. Iako se ljubavni lokoti najčešće povezuju s ljubavnim parovima,  ne bismo željeli da se lokoti ograniče samo na to jer je ljubav univerzalna. Zaključajte i svoju prijateljsku, roditeljsku, učiteljsku, umjetničku…i sve druge vrste ljubavi!

Neke su od ljubavnih poruka koje možete ispisati na vašem ljubavnom lokotu:

„Roses are red

Violets are blue

I dont love anyone

As i love you“

 

„Na pijesku napisah tvoje ime, ali ga izbrisa vjetar ludi.

Na stablu ga urezah, ali ga posjekoše zli ljudi.

Tada ga urezah u srce svoje gdje će zauvijek ostati moje!“

 

„Ja ti nudim ljubav, ja ti nudim sreću,

nemoj se kajati, prevarit te neću,

ja ti pružam ruke, ja ti dajem sebe,

a sve ostalo zavisi od T E B E!“

Filip Biškup, 7.D

 

Radionica – Psi pomagači

 

Psi pomagačiNa prezentaciji rada sa psima pomagačima koju su 6. veljače u 5.a  organizirali voditelji  Igor, Tea i Vida iz udruge Psi pomagači (udruga za educiranje i certificiranje terapijskih timova) bilo nam je poučno i zabavno. Naučili su nas kako pristupiti psu s poštovanjem i što su to psi pomagači.

Prije početka same prezentacije upoznali smo pse pomagače Astru i Širu. Da bismo imali pravi dojam o njihovoj spremnosti,  Nikola iz 5.a je glumio dijete s poteškoćom pri hodanju. Astra je stala uz njegovu nogu, a on je primio ručkicu na njenoj ogrlici i zajedno su hodali po učionici. Matija je glumio slijepu osobu. Bacio je torbicu i rekao  Astri da mu je donese i ona mu je to donijela. Frano je glumio osobu koja ne može hodati, pali su mu ključevi kuće i Šira mu ih je spretno donijela. Dječak i djevojčica su stavili noge u zrak i Šira im je preskočila noge. Na podu su bila četiri ježića, Astra je stala na njih, a mi smo onda morali pamtiti koju je šapu stavila na koju boju. Dječak Mark je glumio da je gluh. Na stolicu smo stavili mobitel s ručkicom. Proizvodili smo zvuk mobitela i Šira je Marku donijela mobitel. Stavili smo Astru na sredinu učionice. Šira se zatrčala prema Astri i preskočila ju. Provukla se ispod Astre , a zatim se veća Astra provukla ispod Šire.

Za kraj smo pitali voditeljicu kako pas postaje psom pomagačem. Voditeljica je rekla da pas prvo ide k stručnjaku na provjeru osobnosti, što znači da mora jako voljeti ljude, zatim nauči važne stvari kojima će pomagati ljudima s poteškoćama.

Veselimo se daljnjim druženjima i radionicama koju su nam obećali iz udruge Psi pomagači.

Lucija Zvonar, 5.d

 

Noć muzeja 2015. u našoj školi

 

Noć muzejaMedijska grupa naše škole je povodom Noći muzeja postavila izložbu fotografija svojih članova u školskoj knjižnici. Noć muzeja u Hrvatskoj se organizira od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

Nadamo se da će vas izložba fotografija Medijske grupe potaknuti da posjetite još neke od zagrebačkih muzeja.

Više o Noći muzeja pročitajte na: http://nocmuzeja.hr/karta/

Dan kruha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tradicionalno smo u školi obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje blagoslovom kruha i krušnih proizvoda. Nakon blagoslova koji je udijelio župnik crkve svetog Mihaela, fra Branko Lipša, počastili smo se u 1.B, 3.A i 3.D razredu.

 

 

 

 

Napisala: Petra Milenković, 5.C

Slikao: Filip Kekelj, 7.D

 

Valentinovo <3

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADan prije Valentinova u našoj se školi održala svečanost na kojoj je proglašen pobjednik za najbolje ljubavno pismo. Vidjeli smo prezentaciju raznih plakata o pticama. Također smo poslušali i razne recitacije i igrokaze. Naši su učenici napisali više od 90 pisama za svoje ljubljene i zato je našem školskom žiriju bilo jako teško odabrati tri  najbolja.

Kad su i izabrali tri najbolja, nisu mogli odlučiti redoslijed pa su svi podijelili prvo mjesto. To su: Tea Vodstrčil, 6.d (šifra Zaljubljena), Ina Kumer, 4.c (pod šifrom Nitko, pogodi tko) i Sara Kurečić 4.b (pod šifrom Sarica).

Ela Kumer 6.d

Ines Tadić  6.d

Božićni koncert

                                                   

Bozićni koncertU crkvi sv. Mihaela  19. prosinca 2013. održali smo svoj božićni koncert, koji je postao i tradicija naše škole. Bilo je mnogo izvođača, recitatora te mali i veliki zbor Od gostiju su nam se ove godine pridružili zbor „Janjevo“ i ženska klapa „Nuše“. Neki od „domaćih“, školskih izvođača su: Ina (4.c), 3 flautistice (Lana 5.d , Paola 6.a, Mila 5.d), a među recitatorima su bili predstavnici skoro svih razreda. Voditeljica koncerta  je bila Maria Dodić (8.d) koju je za nastup pripremala prof. Ivana Hrenar. Cijelu ovu lijepu božićnu priredbu osmislila je prof. Anamarija Jukić-Ivandić, uz sudjelovanje ostalih vjeroučiteljica ( A. Tavra, J.Vidović) učitelja glazbenog i voditelja naših zborova (J. Cirimotić, T. Hrelec) te učitelja hrvatskoga jezika (A. Brčić-Bauer, M. Horvatek-Forjan, D. Tolić).

Ema Fribert, 6.D

Ines Tadić,  6.D

 

Dan škole

 

I ove smo godine vrlo zanimljivom priredbom obilježili Dan škole. Bilo je tu vrlo maštovitih pjesama, recitacija, igrokaza i plesova u  izvedbi naših mlađih školaraca. Posebno su nas oduševile pjevačke solo izvedbe O, sole mio (Fran Sredoja, 2.d) i Servus, dragi Zagreb moj (Ina Kumer, 3. c) te Mali folklor. Naš je ravnatelj Željko Kelava pohvalio sve nagrađene učenike i mentore zbog uspjeha na dosad održanim županijskim natjecanjima i rekao da je ponosan  što je ravnatelj tako uspješne škole. Pjesma i ples razveselili su sve prisutne gledatelje, a kao šećer na kraju stigao nam je popularni Gangham Style u izvedbi naših „boravkaša“.

Priredbu su osmislili i priredili učiteljice i učitelji Razredne nastave uz kreativno vodstvo prof. Ane Brčić Bauer, a voditeljica programa bila je Iva Gazilj, 4.b.

Leonarda Kalić 7.e

Projekt “Ptice i ljubav”

 

Prezentacija projekta „Ptice i ljubav“

14.2.2013., na samo Valentinovo prisustvovali smo prezentaciji projekta „Ptice i ljubav“ koji je osmislila prof. Žišković i provela ga s mnogim učiteljima-suradnicima.

Glavninu završne priredbe činili su razni plakati o našim pticama koje se sele na jug i opet vraćaju k nama. Naučili smo da su ptice selice one ptice koje pojedina godišnja doba provode u različitim područjima.  Procjenjuje se da se godišnje seli oko 50 milijardi ptica, od toga oko 5 milijardi između Europe i Afrike. Mnoge ptice selice koje u područjima Srednje Europe provode ljeto, zimi odlaze u topliju Južnu Europu ili Sjevernu Afriku. Te vrste ptica nazivaju se selicama na kraće udaljenosti. Druge odlaze u Južnu Afriku i to su selice na duge udaljenosti. Pored toga, u područja srednje Europe na zimovanje dolaze neke ptice iz Skandinavije ili Sibira. Tako mnoge arktičke vodene ptice zimuju na obalama Sjevernog mora i uz njene pritoke. I mnoge ptice pjevice Sjeverne i Istočne Europe dolaze u topliju unutrašnjost Zapadne i Srednje Europe. Vjeruje se, da se za orijentiranje koriste magnetizmom i konstelacijom zvijezda. Za praćenje seobe ptica koristi se prstenovanje, uključujući i dokumentaciju o tome.

Naš projekt je uz plakate iz područja  geografije, fizike,vjeronauka, biologije i matematike koje su izrađivali učenici pod vodstvom svojih učitelja, sadržavala i kulturno-umjetnički dio. Na početku nam je Borna Čičak na kajkavskom narječju iz Međimurja kazivao koja je veza između ftičeka i valentinovskih običaja, kada se „ftičeki ženeju“.  Voditelji priredbe bili su Lucija Palić i Ante Škopljanac – Mačina Uslijedile su i ostale recitacije i predstavljanje plakata, ali svi smo nestrpljivo iščekivali središnji dio – proglašenje Najljepšeg ljubavnog pisma.

 

 

 

Nagrađena su pisma:

4. nagrada – Josipa Krluk (5.c)

3. nagrada – Tea Trčak (5.e)

2. nagrada –  Nikola Matić (5. b) i konačno,

1. nagrada je otišla u ruke prvašiću Mihaelu Božićeku

 

 

Na kraju smo se svi počastili fritulama i sokom, a za prenošenje valentinovske atmosfere u naš školski listi zaslužni su fotografi Eva Vidoša i Josip Dodić, te novinari Kristijan Strukar i Filip Kekelj, fotoreporterska ekipa 5.d.

 

Projekt “Vrtim zdravi film”

 

Ove školske godine, tijekom listopada i studenog, u našoj školi je sa sedmim razredima proveden projekt „Vrtim zdravi film“.
Održana su četiri predavanja s temama o zdravoj prehrani i potrebi redovite tjelovježbe kako bi učenici uvidjeli važnost očuvanja svojega zdravlja.
Predavanja su održana pod pokroviteljstvom firme Nestle, a u suradnji s liječnicima.
Učenici su upoznati s važnošću pravilnog odabira namirnica kojima se hrane i potrebnim količinama hrane, te štetnim učincima neprimjerenog unosa hrane.
Ukazano im je na to da pretjerane dijete i strah od debljanja mogu imati negativne učinke, poremećaje prehrane anoreksiju i bulimiju. To su ujedno, uz pretilost i alergije, bolesti današnjice.
Učenici su dobili brošuru koja im može pomoći u odabiru količine i vrste zdravih namirnica.
Predavanje je u nešto kraćem obliku prezentirano i roditeljima učenika 7. razreda. Najveći učinak i najveće zanimanje pobudio je dokumentarni film o posljedicama pretjerane konzumacije brze hrane (McDonald’s) tijekom mjesec dana. Nadamo se da će i ovaj projekt dosegnuti svoj cilj, osvijestiti učenike za zdraviji život.

Voditeljica projekta Lidija Žišković, prof. biologije i kemije

 

 

Božićni koncert

 

20. prosinca u crkvi sv. Mihaela održali smo tradicionalni Božićni koncert naše škole. Ove smo godine ugostili dva zbora, zbor mladih “Plam” iz župe sv. Nikole Tavelića sa zagrebačke Kustošije i zbor “Janjevo” pod ravnanjem prof. Josipa Cirimotića. Posebno veseli i nadahnuti bili su naši recitatori i članovi školskog zbora. Koncertom su koordinirale prof. Hrenar i prof. Tavra, a za glazbeni dio je zaslužan prof. Cirimotić. Veselimo se predbožićnom druženju dogodine.

Doživite atmosferu ovogodišnjeg božićnog koncerta.

 

Dan kruha

 

10.10.2012. obilježili smo Dan kruha. Župnik naše župe, fra Branko Lipša, posjetio je našu školu te je s učenicima trećih razreda molio i blagoslovio kruh. Učenici i njihovi roditelji su se potrudili i ispekli razne slastice. Meni su djeca povjerila da se vesele Danu kruha u školi i da vole blagovati sa svojom obitelji, jer onda osjete zajedništvo i to ih čini sretnima.

 

Melita Solina 7.a

 

Izložba „Dubrava u domovinskom ratu“

 

U sklopu projekta obilježavanja 21. godišnjice ustroja 145. brigade HV-a, prisustvovali smo izložbi ratnih fotografija pod nazivom „Dubrava u domovinskom ratu“. Projekt se provodi već osam godina, a namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola iz Dubrave, a ove godine posebno povijesnim i novinarskim grupama škola.

Izložbu i predavanje o domovinskom ratu posjetili smo 4. 10. Nakon razgledavanja izložbe pogledali smo kratak film o događajima iz domovinskog rata, a zatim smo postavljali pitanja vezana uz borbene djelatnosti 145. brigade. Bilo je zanimljivo iskustvo slušati o ratnim zbivanjima iz prve ruke. Na kraju predavanja svima nam je bila uručena monografija 145. brigade, zaista vrijedan dar zbog kojeg će nam ovaj susret ostati u trajnom sjećanju.

 

Tena Markulin, 7.e

 

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

 

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, 16. rujna, našu su školu posjetili ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović  i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode. U posjetu su im se priključili i Davor Bernardić, predsjednik Skupštine grada Zagreba, te Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Učenicima naše škole govorili su o značenju zaštite ozonskog sloja i kako njegovo oštećenje može negativno utjecati na naše zdravlje. S 4. c i učiteljicom Vesnom Rajić pogledali su edukativni crtani film Ozzy Ozon, a zatim se prisjetili svojih školskih dana igrajući društvenu igru istoimenog naziva koju su darovali školi. Nakon svega toga bili su raspoloženi i za kratke intervjue koje su dali našim novinarima.

 

Ministar koji bi želio predavati kemiju, fiziku ili matematiku 

Intervju sa Željkom Jovanovićem, ministrom obrazovanja, znanosti i sporta

 

Koji je školski predmet Vama bio najdraži?

Ja sam najviše volio matematiku, fiziku i kemiju.

Što ste danas naučili o našoj školi?

Naučio sam da je to jedna škola koja ima jako puno učenika koji vole dolaziti u školu jer im je u školi zanimljivo. To znači da imaju dobre učitelje i nastavnike i to je nešto što je najbitnije za svaku školu.

Upoznati smo s uvođenjem Zdravstvenog odgoja u škole. Možete li nam Vi preporučiti o kojim bismo zdravstvenim  temama mogli razgovarati  na satovima razredne zajednice?

Svaka tema je važna jer teme Zdravstvenog odgoja će omogućiti svima da budu zdraviji, na primjer kako se zdravo hraniti, kako zaštiti svoje mentalno zdravlje, kako se boriti protiv bolesti ovisnosti. To su sve teme koje su jako bitne za djecu i mislim da će učenici biti zadovoljni s nastavom Zdravstvenog odgoja.

Znamo da ste Vi i ministar znanosti i sporta. Koji dio Vašeg posla Vam je najdraži – obrazovanje, znanost ili sport?

Volim jednako i obrazovanje i znanost i sport, to su tri moja područja.

Kada biste Vi bili učitelj, koji predmet biste htjeli predavati?

Kad bih ja bio učitelj, ja bih, evo, predavao one predmete koje sam najviše volio, dakle, ili fiziku ili kemiju ili matematiku, a  možda i biologiju.

Jeste li zadovoljniji kad obavljate posao ministra u svom uredu ili kad posjećujete škole kao danas našu? Koliko Vam u vašem poslu pomaže rad na terenu?

Više volim posjećivati  škole i družiti  se s učenicima i učiteljima. Jako puno mi to pomaže jer na terenu provjerim ono što smo odlučili u uredu.

ZAG zahvaljuje na razgovoru.

Timotej Hunjet, 7.d

 

Što je ministar zaštite okoliša Zmajlović naučio u našoj školi?

 

Dobar dan, ja sam novinarka školskog lista ZAG. Možete li odgovoriti na nekoliko pitanja?

Drago mi je, naravno da mogu.

Jeste li Vi kao učenik sudjelovali u nekoj ekološkoj akciji? Kojoj?

 Jesam, sjećam se da su to najčešće bile akcije sakupljanja papira i čiji bi razred skupio najviše papira, bio je nagrađen izletom.

Smatrate li da je ekološki odgoj dovoljno zastupljen u našem školstvu?

 Ja mislim da nikad nije dovoljno raditi na kvaliteti, znači, uvijek se može više, ali smatram da je naš odgojno-obrazovni sustav tako posložen da je dovoljno podignuta ekološka svijest. No, ovakve akcije koje posebno rade škole koje se odlučuju na to da budu međunarodne GLOBE škole, dakle, to je ono što doprinosi tome da se škola dodatno koncentrira na značaj zaštite okoliša i prirode.

Koje biste ekološke projekte predložili za osnovno-školski uzrast?

 Ponajviše one koji se odnose na otpad, znači gospodarenje otpadom tj. kako pravilno postupati s otpadom. Trebali bi više učiti i proučavati ozonski sloj, te bismo trebali i u domovima činiti sve više dobroga kako bismo sačuvali okoliš, odnosno kako bismo utjecali na to da naš život bude zdraviji.

Kako bismo mi kao učenici mogli više doprinijeti očuvanju okoliša?

 Učenici, ali i svi mi odrasli ljudi, ne smijemo činiti ono što ne bismo htjeli da i drugi čine nama, dakle, da ne nagrđujemo okoliš, da ne bacamo smeće tamo gdje to nije predviđeno i da se odgovorno odnosimo prema okolišu.

 Što je trenutno najveći ekološki problem u našoj zemlji?

 Upravo to, gospodarenje otpadom, ono što moramo, a još nismo na neki način bili odgovorni proteklih godina, način na koji smo postupali s otpadom. Otpad nije smeće, znači postoje vrijedne sirovine koje se mogu iskoristiti, koje se mogu reciklirati, a tek onda odložiti.

Što ste o zaštiti ozona naučili na današnjem satu u 4.c?

Naučio sam, vjerujem kao i svi ostali, koliko je taj ozonski omotač važan, a kako često zaboravimo na sve to i ne vodimo o tomu računa. Ovaj edukativni crtić koji smo vidjeli, ali i svaka naša akcija, podsjećaju nas koliko nam je priroda važna i kako ju moramo čuvati i paziti.

 

Mateja Strukar, 7.d

 

 

Nestašan učenik koji se jednako dobro osjeća u zbornici i Skupštini

 

Postavili smo par pitanja predsjedniku Skupštine grada Zagreba,  gospodinu Davoru Bernardiću. Pročitajte njegove odgovore i njegova razmišljanja.

 

Kako se postaje predsjednikom Gradske skupštine?

Predsjednik Gradske skupštine se postaje tako što većina od 51 zastupnika u Gradskoj skupštini treba podržati imenovanje predsjednika Gradske skupštine.Obično je to predsjednik najjače političke stranke zastupljene u Gradskoj skupštini,u gradu Zagrebu to je SDP. Budući da sam ja predstavnik SDP-a koji ima najviše zastupnika (njih 19 u Gradskoj skupštini) onda smo zajedno s našim koalicijskim partnerima izabrali svog predstavnika tj. mene kao predsjednika Gradske skupštine.

Sjećate li se kojeg svog školskog nestašluka?

Da! Sjećam se. (o detaljima se nije želio izjašnjavati, op. ur.)

Što mislite, je li jednako teško upravljati razredom i Gradskom skupštinom?

Budući da sam davao instrukcije iz matematike, fizike i kemije za osnovnu i srednju školu ili za fakultet, znam kako je teško i odgovorno prenijeti svoje znanje drugima, ali smatram da je to jedan od najljepših i najhumanijih poslova na Zemlji, jer nema ništa ljepšeg od toga da svoje znanje prenesete drugima. Bitni su prvi koraci u životu, a nema jačeg oružja od čovjeka koji zna.

Koliko i na koji način se Skupština bavi problemima škola u Zagrebu?

Grad Zagreb je osnivač škola u Zagrebu, skupština je upoznata s radom svih škola, o tome dobivamo izvješće. Skupština je aktivno uključena u rad svih škola u Zagrebu, naravno postoji i izvršna vlast koja je Gradska uprava, a Skupština je predstavnička. Znači, svatko treba raditi svoj dio (izvršna vlast vodi brigu da učitelji i profesori primaju plaću da bi se učionice mogle ofarbati, odnosno da bi se mogao urediti školski interijer, a Gradska skupština odlučuje o pojedinim strateškim pitanjima iz škola).

I zadnje pitanje koje smo postavili gospodinu Bernardiću bilo je:

Jeste li zadovoljni današnjim boravkom u prostorima naše škole?

Bilo mi je iznimno drago, prvo mi je bilo drago sto sam mogao otići u zbornicu i upoznati sve vrijedne profesore i učitelje o kojima su mi pričale moje prijateljice i  stranačke kolegice Dubravka Šereg i Davorka Scmidt. Posebno mi je drago što sam ovdje upoznao vas zainteresirane učenike koji žele osim ovog svog redovnog znanja saznati nešto više o zaštiti prirode.

Zahvaljujemo gospodinu Bernardiću što je izdvojio nekoliko minuta svojeg vremena za naš kratki intervju.

Tena Markulin,  7.e

 

Početak – prvašićima prvi, a nekima tko zna koji put

 

Na početku i ove školske godine naše male prvašiće, bivši četvrtaši (sada već petaši) počastili su prekrasnom priredbom. Cilj priredbe bilo je ukazati toplu i ljubaznu dobrodošlicu novim učenicima naše škole. Priredba je bila 3.rujna u 10.30 sati u školskoj dvorani. Tribine su do posljednjeg mjesta bile ispunjene roditeljima i njihovom djecom.

Nakon što su nam naši dragi petaši otpjevali nekoliko pjesmica i pokazali odlično uvježbane koreografije, defektologinja naše škole, Ana Novina, prozvala  je prvašiće koji su se složili po razredima. Nakon toga su zajedno sa svojim učiteljicama krenuli u svoje razrede.

Učiteljice su nam povjerile kako su zbilja uzbuđene zbog svojih novih učenika i jedva čekaju da se bolje upoznaju i počnu raditi s njima, jer s djecom nikada nije dosadno. Roditelji su također bili uzbuđeni, gledajući kako njihova djeca pri kraju priredbe odlaze k svojim učiteljicama. Osjećali su se ponosno i sretno. Na kraju su nam i prvašići otkrili svoje osjećaje. Većina ih se malo bojala, no svi su sretni i zadovoljni svojim učiteljicama i učionicama. Bili su jako uzbuđeni i znatiželjni zbog svih radosti koje nastava i škola skrivaju.Također smo razgovarali i s petašima, jer i njih očekuju novi predmeti, novi profesori, nove avanture. Osjećaji su podijeljeni, nekima je žao i žele ponovno u 4. razred, svojoj učiteljici, dok neki jedva čekaju povijest, geografiju, nove profesore i druge nove radosti koje peti razred donosi. Svima smo poželjeli sreću u novoj školskoj godini.

Melita Solina, 7.a

 

 

 

 Naša škola nikad ne spava

 

Svaki početak je težak, ali vjerujemo da će vam biti lakše izdržati početak ove školske godine u obnovljenim školskim prostorima. Za podrobnije objašnjenje kliknite na sliku, a za prvenstvo u dobivanju ovako važnih novosti, pridružite se Novinarskoj grupi ZAG.


 

 

 

Do viđenja!

 

Kao osmaši, moramo reći našoj školi: „Do viđenja!“ Odlazimo iz osnovne škole, našeg drugog doma zadnjih 8 godina. Došli smo kao mala djeca koja su stalno plakala, vrištala, a  odlazimo zreliji, samostalniji, odgovorniji. Prošlih osam godina stvorili smo toliko lijepih uspomena koje nikad nećemo zaboraviti, od našeg prvog izleta još kao prvašići do našeg maturalca kao već „odrasli“ sedmaši. Svi se još sjećamo naših učiteljica u nižim razredima koje su nas učile prvim koracima na ovom uzbudljivom putovanju šklovanja. Naravno, nećemo ni zaboraviti naše profesore u višim razredima koji su nas usmjeravali prema našem životnom putu i što bolje pripremali za srednju školu. Došao je taj dan kad se nažalost moramo rastati, ali, iako smo tužni zbog odlaska iz ove škole, našeg drugog doma, ipak odlazimo sretni s uspomenama koje nam je dala ova škola, učitelji, profesori. Na kraju nećemo reći: „Zbogom!“, nego: „Doviđenja!“ i pozdraviti novo razdoblje našeg života, a osnovna škola će zauvijek ostati kao poseban dio u našim srcima.  Mnoga prijateljstva, veze, učenici ostat će u dobrim odnosima, ali samo oni zaista pravi i iskreni prijatelji bit će tu jedni za druge cijeloga života. Zato, generacijo osmaša 2011./2012., pozdravite s nadom novo razdoblje  svojega života, a starog se uvijek sjećajte s osmijehom na licu!

Anamarija Lulić, 8.d

Ovdje pogledajte godišnjak generacije osmaša 2011./2012.

 

 

 Vatrogasna vježba

 

Tradicionalnom manifestacijom „Svibanj-mjesec zaštite od požara“ članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dubrava za učenike i djelatnike naše škole organizirali su pokaznu vatrogasnu vježbu gašenja požara u srijedu, 23. 5. o.g. Vježba je bila i prigoda za promicanje vatrogasnog poziva u kojem se poštuju pozitivne ljudske vrijednosti.

Dvadesetak naših najmlađih učenika je od ove školske godine uključeno u rad DVD-a Dubrava. U razgovoru s najmlađim promatračima vježbe, učenicima 1.d razreda, doznali smo da im je prikaz gašenja požara bio super zanimljiv i poučan. Najviše im se svidjelo kad je zvonio alarm za uzbunu, a sviđaju im se i vatrogasci jer su dobroćudni i herojski obavljaju svoj posao.

Tea Brekalo, 8.b

 

 

Turnir u odbojci za učenice viših razreda osnovnih škola gradskih četvrti Gornja i Donja Dubrava

 

Povodom Dana grada Zagreba, u zagrebačkoj Dubravi se, na inicijativu Vijeća Gradskih četvrti Gornje i Donje Dubrave, održalo prvo izdanje turnira u odbojci za učenice viših razreda osnovnih škola koje pripadaju tim četvrtima.

Organizacija i realizacija turnira povjerena je Školi odbojke „Super cure“, dok je za mjesto odigravanja turnira odabrana sportska dvorana naše škole. Na turniru je sudjelovalo svih 11 osnovnih škola s područja Dubrave. Igralo se liga sustavom po skupinama, dakle „svaki sa svakim“, a nakon prvog kruga, prvoplasirane ekipe iz svake od 4 skupine odigrale su polufinalne utakmice te utakmice za treće i prvo mjesto. Sve polufinalistice su za uloženi trud i zalaganje te ostvareni uspjeh nagrađene lijepim medaljama, a pobjednička ekipa osvojila je pokal u trajno vlasništvo i veliki prijelazni pokal za svoju školu.

Iako rezultat na ovom turniru nije bio prioritetan, potrebno je istaknuti da su prve pobjednice turnira postale učenice Osnovne škole Vjenceslava Novaka koje su time potvrdile svoju dominaciju u ovoj školskoj godini. Nakon osvajanja prvenstva Grada Zagreba za osnovne škole i trećeg mjesta na Državnom prvenstvu, učenice su zasluženo osvojile zlatnu medalju. Protivnik u finalu bila im je vrlo kvalitetna ekipa Osnovne škole Antuna Mihanovića kojoj je pripala srebrna medalja. U utakmici za treće mjesto slavile su učenice Osnovne škole Mate Lovraka, a učenice Osnovne škole Antuna Branka Šimića zadovoljile su se ovoga puta osvajanjem 4. mjesta. Iskrene pohvale zaslužuju i sve ostale školske odbojkaške reprezentacije za iskazanu volju i upornost u igri.

Turnir je, na oduševljenje svih prisutnih u dvorani, otvorila plesna skupina učenica Osnovne škole M.J. Zagorke vrlo atraktivnom plesnom koreografijom. Natjecanje je bilo vrlo dobro posjećeno učenicama i učenicima svih škola, tako da se igralo u pravom natjecateljskom i prijateljskom ambijentu. U jednom trenutku u dvorani je navijalo više od 300 djece, a tijekom trajanja turnira utakmice je pogledalo više od 700 učenica i učenika.

Ravnatelj Osnovne škole M.J. Zagorke i njegovi suradnici pobrinuli su da ostanu u sjećanju kao dobri domaćini. Za sve sudionice i njihove voditelje pripremili su obroke i sokove, a za dobar ugođaj su osigurali razglas kako bi događanje proteklo u opuštenom, zabavnom i veselom raspoloženju.

Logistički tim iz Škole odbojke „Super cure“ dao je svoj doprinos u vođenju natjecanja, a potporu su pružili i predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, gospodin Goran Petrović, i predsjednik Gradske četvrti Gornja Dubrava, gospodin Zdravko Žvorc, koji su na kraju svim polufinalistkinjama, podijelili zaslužene medalje i pokale.

Oduševljeni prikazanom igrom i zadovoljstvom svih sudionika i promatrača, svi nestrpljivo čekaju sljedeće još bolje izdanje turnira, u školskoj godini 2012./2013.

 

 

Finale nogometnog turnira

 

Finale turnira u nogometu naše škole je bila vrlo zanimljiva i uzbudljiva utakmica između 5.a i 6.e razreda. U početku je 5.a dao gol, a  navijači 6. e su bili razočarani, a neki od njih su čak počeli i gubiti nadu jer je preostalo još samo nekoliko minuta do kraja utakmice. Ali, tada se u jednom trenutku promijenila atmosfera jer je Leon Vučić zabio gol za 6.e razred. U tom trenutku cijela tribina se dignula na noge, vrištala, smijala se, i ponovo im se vratila nada u pobjedu. Zbog neriješenog rezultata pucali su se penali nakon regularnog dijela utakmice.Gledala sam igrače 6.e razreda i nisam mogla vjerovati s kolikom snagom, voljom, željom i upornošću žele osvojiti 1. mjesto. I, uspjeli su, zahvaljujući svima, a naročito Ivanu Kirinu, Leonu Vučiću i Lovri Vidoši koji su postigli  penale. Pri  konačnom rezultatu  3:2 svi su sišli s tribina, derali se: „6.e je najbolji!“ Svi su se međusobno grlili, skakali i veselili tome prvome mjestu. Čestitamo pobjednicima, no i svima koji su bili sudionici vrlo uspješnog školskog nogometnog turnira
Tea Brekalo, 8.c

 

Finale 6. razreda u nogometu

 

U petak 18. 5. 2012. u školskoj dvorani OŠ Marije Jurić Zagorke održalo se finale 6. razreda u nogometu. Na finalnoj utakmici susreli su se 6.e i 6.c razred. Oba razreda su bila jednako dobra, ali nakon 30 minuta igre utakmica je završila rezultatom 2:0 za 6.e razred. Golove su zabili Ivan Kirin i Lovro Vidoša. Ukupni poredak:

1. mjesto: 6.e razred

2. mjesto: 6.c razred

3. mjesto: 6.a razred

4. mjesto: 6.b razred

5. mjesto: 6.d razred

6.e će igrati protiv pobjednika 5. razreda  u subotu, 26. svibnja.

Dorijan Grivić Vojnović, 6.d

 

Sveta potvrda u župi sv. Mihaela

 

U župi sv. Mihaela u subotu, 21. travnja 2012., vjeroučenici osmih razreda naše škole primili su sakrament svete potvrde. Uz prisutnost kumova, roditelja, rodbine i prijatelja, i mnogi profesori došli su podržati  učenike u njihovom velikom danu kada su prihvatili da će nastaviti živjeti u vjeri u Krista kao odgovorni katolici. Time se željelo na vanjski način  označiti da kršćanska zajednica potvrđenike radosno prihvaća kao “punoljetne “, punopravne  svoje članove, kao one koji su sakramentom potvrde osposobljeni postati u punom smislu odrasli i zreli vjernici. Potvrđenici su se tijekom duljeg vremena pripremali za slavljenje i primanje sakramenta potvrde (u nas je propisano da se kao priprava traži bar četiri godine redovitog vjeronauka ).

Kocelebriranu svetu misu vodio je  rektor zagrebačke katedrale i delegat zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, Josip Kuhtić,  župnik  fra Branko Lipša te župni vikar i vjeroučitelj fra Eugen Pavlek.

U kratkoj propovijedi djelitelj krizme obratio se našim mladima, pozvao ih da budu živi svjedoci vjere u ovom teškom vremenu izvrnutih vrijednosti, globalizma i konzumerizma.

Pozvao ih je da budu ustrajni  u ostvarivanju svojih ciljeva kroz život koji dolazi te da ne napuštaju  Crkvu nakon što prime sakrament potvrde kako to obično, nažalost, biva.Potaknuo ih je riječima da se slobodno zauzimaju za svoje mjesto u životu Crkve i pozvao na veći angažman  kako bi darovi koje im Bog daje bili na korist cijeloj zajednici.

Na kraju misnog slavlja djelitelj je čestitao svim krizmanicima kao i njihovim kumovima i roditeljima.  U svečanom ozračju , blistavi u sjajnom  ruhu,  potvrđenici su se razišli proslaviti ovaj veliki događaj u krugu svojih najmilijih.

Dostojanstveni ugođaj nije uspjelo narušiti ni nekoliko neprimjerenih  haljina i, neizbježnih.. štikli.

 

Ana-Marija Tavra, vjeroučiteljica

 

Korizmeno-uskrsni koncert zbora Hrid    

  

Našu školu je 28. ožujka posjetio poznati kantautor duhovne glazbe Čedo Antolić sa svojim zborom Hrid koji djeluje pri Dominikanskom samostanu u župi Kraljice svete krunice. U sedam godina svog djelovanja zbor je održao mnogo koncerata od kojih su im posebno u sjećanju Festival duhovne glazbe u Molvama i nastup prigodom dolaska Svetog oca Benedikta XVI.  U svojim pjesmama gospodin Čedo Antolić govori o odnosu s Bogom i prirodom, o nadi i vjeri.

U prvom dijelu koncerta čuli smo nekoliko poznatih korizmenih pjesama (O Isuse izranjeni, Prosti moj Bože..), a u drugom dijelu bogat autorski uskrsni opus gosp. Antolića (Jutro, U tvojoj milosti..). Koncert je vodila Maria Dodić.

Zbor Hrid je izveo pjesme s posebnim nadahnućem i emocijama, ostavljajući u svima prisutnima poseban dojam.

 

Mateja Strukar, 6.d

Franka Šprajc, 6.d

 

Dan škole

 

 

I ove su godine učenici nižih razreda naše škole  priredili slavlje  posvećeno Danu škole, vezano uz obljetnicu rođenja jedne od naših najpoznatijih književnica i novinarka. U četvrtak, 1.ožujka, obilježili smo još jednu godinu postojanja Osnovne škole Marije Jurić Zagorke u zagrebačkoj Dubravi.

Uvodnim riječima naše voditeljice Nike Dodić dočarali smo pravu bit djetinjstva. Pod motom našeg slavlja „Mi smo djeca vesela“ htjeli smo pokazati koliko su djeca zapravo druželjubiva, vesela, raspjevana, koliko mogu  uživati u djetinjstvu. Na  početku su nas  učenici 1.razreda pozdravili jednim velikim pozdravom. Mali zbor naše škole otpjevao je himnu škole te izmamio osmijeh na sva lica. Uz glazbenu podršku profesora Josipa Cirimotića i Tvrtka Hrelca, naši mališani su se sigurno osjećali raspjevano. Učenici  drugih, trećih i četvrtih razreda proveli su nas kroz  uzbudljivu avanturu zvanu djetinjstvo. Pokazali su nam štošta:  naučili smo kako zeko pleše, kako djeca rastu, čemu se smijemo, upoznali smo gospođu Majonezu. Četvrtaši su nam čak i otplesali svima poznati ples break-dance. Dečki su toliko dobro otplesali da su dobili najveći pljesak.

Cijelu priredbu osmislile su učiteljice Aleksandra Hudika Brković i Dubravka Šereg.  Na kraju priredbe Mali zbor i učenici 3.razreda otpjevali su nam pjesmu „Dani“. Pjesma nas je toliko razveselila da smo ju i mi iz publike zapjevali s njima. Nadamo se da ćemo i dogodine na tako lijep i sadržajan način obilježiti najvažniji dan u životu svake škole.

Kako smo obilježili Dan škole možete pogledati ovdje.

Anamarija Lulić, 8.d

Škola s dva bazena

 

Našu školu često prepoznaju po tome što imamo bazen za obuku neplivača, a nedavno smo se mogli pohvaliti da u školi postoje čak dva bazena.

Svi ste zasigurno primijetili da nešto nije bilo u redu sa školskom kuhinjom, koja je doživjela pravu poplavu, dok u ostatku školskih prostora uopće nije bilo vode. Dok su drugi razbijali glavu što je tome uzrok, mi, maleno novinarsko društvo „dokopali“ smo se informacija (pa zar to nije naš posao?).

Najprije smo za objašnjenje pitali ravnatelja koji je odgovorio da su prvi problemi uočeni kad se u rezervoarima s gorivom pojavila veća količina vode što je bio znak da je negdje u blizini pukla vodovodna cijev. Ekipa stručnjaka je posebnim instrumentima željela otkriti gdje je  točno mjesto puknuća, no to im nije uspjelo utvrditi. Počelo je kopanje u blizini rezervoara i kuhinje. Nakon dva dana utvrdilo se  približno mjesto puknuća do kojeg smo krenuli na “terenski rad”.

Glavni na mjestu događaja, odnosno popravka, školske kuharice i majstori, bili su vrlo ljubazni te su pristali na kraći razgovor s nama. Otkrili su nam da je negdje ispod  kuhinje (u vrijeme našeg razgovora još nisu znali gdje točno) pukla cijev pa se zato voda morala privremeno zatvoriti. Da bi se riješio problem, trebalo je doći do cijevi, otkriti otkuda točno voda curi, odnosno gdje je pukotina. Nakon toga je cijev bilo potrebno zamijeniti i sve vratiti u prvobitno stanje. U vrijeme popravka školska kuhinja uopće nije djelovala ni školski ni kuhinjski, kao što vidite na fotografijama, a iz tih se prostora mogla čuti i buka koja ovaj put nije potjecala od nas.

Kvar je bio otklonjen do početka prošlog tjedna te se tada sve vratilo u  normalno stanje. Mi smo se nadali, kao i kuharice koje su jedva čekale ponovno pripremati ukusne obroke za nas školarce, da će se problem brzo riješiti. Tako je i bilo, ali smo time ostali i pomalo razočarani jer smo dosta brzo izgubili epitet “škole s dva bazena”. A kakva bi tek divota bila da je voda i dalje curila, po mogućnosti do školskog igrališta, i time napravila školsko klizalište?! Da, mi novinari uvijek priželjkujemo senzacije.

Lucija Iskerka, 6.a

Melita Solina, 6.a

 

Božićni koncert

 

 

 I ove godine, 21. prosinca, održali smo Božićni koncert u crkvi Sv. Mihaela. Voditeljica Maria Dodić dočarala nam je kroz prekrasno osmišljen i izveden program pravu bit Božića. Kroz cijelu večer smo uživali u prelijepim glasovima Velikog i Malog zbora naše škole koji su izvodili božićne napjeve. Posebni ovogodišnji gosti bili su Zbor mladih crkve Kraljice sv. Krunice kojim ravna naš poznati kompozitor duhovne glazbe Čedo Antolić. Vjeroučiteljica Anamarija Jukić Ivandić osmislila je program koji nam je bio dobra duhovna priprema za naš veliki blagdan Božić u kojemu trebamo iskazati svoju vjeru, ljubav i poštovanje prema drugima. Vjerujemo da ste i vi uživali na ovom Božićnom koncertu te se veselimo druženju i dogodine.

Anamarija Lulić, 8.d

Doživite ozračje našeg Božićnog koncerta kroz videouradak naše grafičke ekipe ovdje.

 

 

  Mjesec borbe protiv ovisnosti

 

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti u našoj školi održavaju se radionice za učenike od petog do osmog razreda.
Cilj radionica je uputiti učenike u posljedice korištenja cigareta, alkohola i droge.
Kroz razne praktične zadatke učenici će sami uočiti zašto nije zdravo pušiti, piti ili se drogirati i naučiti će  kako reći NE.

Prva u nizu radionica održala se u srijedu 23. 11. 2011. u 13 sati.
Tema radionice je bila  „Pušenje“.
Kroz pet zadataka pokazali smo:
– koliko cigareta popuši čovjek tijekom 10 godina ako dnevno puši samo po jednu kutiju (72000 cigarete),
– koliko unese štetnih tvari u svoj organizam ( CO = 57,6g , nikotina = 50,4g , katrana = 576g )
– koje bolesti su posljedica dugotrajnog pušenja i na kojim organima
– kako pušenjem štetimo nepušačima i kakve su posljedice dugotrajnog udisanja duhanskog dima
Izradili smo i mali reklamni plakat s porukama protiv pušenja, te pripremili anketu koju ćemo provesti među učenicima.
Radionice vode profesorice Edita Vuletić i Lidija Žišković.

Svečana dodjela nagrada Nipetnišest

 

Intervju koj je montirao Igor Reškovac, (8.b) povodom nagrade Nipetnišest poslušajte ovdje.

U subotu 29. listopada 2011. godine, u 19.30 sati, u dramskom kazalištu Gavella održana je 5. dodjela nagrada Nipetnišest u organizaciji udruge „Plavi telefon“.

Nagrada Nipetnišest dodjeljuje se djeci od 8 do 18 godina koja su učinila neko humano grupno, humano individualno ili hrabro individualno djelo. Ta nagrada je zahvala mladima na njihovim djelima, ali i poticaj da čine daljnja dobra djela. Za humano grupno djelo dodijeljeno je najviše nagrada, ukupno 29.

Naša, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, dobila je nagradu za humano grupno djelo.

Za humano individualno djelo dodijeljeno je 14 nagrada, a za hrabro individualno djelo 3 nagrade.

Kroz program su nas vodili Zlata Mück i Luka Nižetić.

Nagrade su dodjeljivale poznate osobe iz društvenog života: Mirna i Mario Valentić, Marcela Oroši,  Mark Marku, Sanja Doležal te Enis Bešlagić. Događaj su upotpunili i razveselili izvođači poput Kim Verson, Bojana Jambrošića i Jacquesa Houdeka te grupe „Zli bubnjari“,  „Kelkope“ i „Jazzelle“.

Posebnu zabavu pružila nam je grupa klaunova „Crveni nosevi“.

Na ovoj svečanosti mogla se osjetiti pozitivna energija i puno dobrote na jednom mjestu, a ove nagrade neka budu uzor svoj djeci da nastave činiti dobra djela i da pokažu da nije baš sve loše u današnjem društvu.

Dorijan Grivić Vojnović   6. D

 

Blagoslov kruha u našoj školi

 

U našoj školi je 20.10.2011. blagoslovljen kruh povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje.

Sara Gurović, 2.c

 

Zanimanje: učiteljica

 

Povodom Dana učitelja (5. listopada) razgovarali  smo s  jednom od najiskusnijih učiteljica u našoj školi i jednom od onih mlađih. Ispričale su nam nešto o svom zanimanju, njegovim prednostima, ali i nedostacima.

RUŽICA DŽANKIĆ

Nećemo otkriti koliko naša učiteljica Ruža ima godina, ali ćemo napomenuti da se ovim poslom uspješno bavi već 35 godina i jednostavno u njemu uživa jer jako voli raditi s djecom. Njen radni dan počinje uobičajenom šetnjom psa (zato je naša učiteljica u tako dobroj formi), zatim odlazi na posao, gdje radi do podneva. Popodne provodi kao i svaka majka (od nedavno i baka, čestitamo!), u obavljanju kućanskih poslova. Zatim slijedi ono što je osobito važno za posao učiteljice, a oni koji ne rade u školi ponekad i zaboravljaju: za svaki se sljedeći nastavni dan treba dobro pripremiti, isplanirati što će i kako raditi, ispraviti učeničke radove, testove. Ono malo slobodnog vremena što joj predvečer ostane, najradije provodi sa svojom brojnom obitelji. Svojim poslom je zadovoljna i ne bi ga mijenjala ni za što na svijetu.

ŽELJKA JOHAN KOTUR

Ovaj posao je odabrala zato što joj je bilo zanimljivo kako to njena učiteljica radi. Znala je da je to posao kao stvoren za nju i zato ga je i odabrala za svoje životno zanimanje. U ovoj školi radi tek nekih 10 mjeseci i nema nikakvih problema ili nesuglasica s drugim kolegama, što nam se obzirom na njenu veselu i kreativnu narav ne čini čudnim. Ali je zato njoj bilo malo čudno kada je drugi dan u našoj školi nastavu informatike  morala  predavati osmašima, a u školi u kojoj je prije predavala svaki je dan provodila s drugašima. Njena svakodnevica je većinom posvećena pripremama i održavanju nastave, ali i brizi za vlastitu obitelj s kojom voli provoditi slobodno vrijeme, kojeg u posljednje vrijeme i nema baš puno jer je zadužena za grafičku obradu našeg Zag-a. Mi je zovemo web-magom. Zato joj valjda tako dobro uspijeva uskladiti poslovno i privatno, bez obzira na sve zahtjeve koji se pred nju postavljaju.

Leonarda Kalić, 6.e

Tena Markulin, 6.e

 

Kako smo proslavili Dan neovisnosti

 

U predvorju naše škole 7. listopada održana je svečana akademija povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Kako i priliči, događanje je počelo državnom himnom “Lijepa naša”. Nakon Pauline recitacije “Domovini”, Veliki zbor nas je podsjetio da na ovim prostorima hrvatski narod živi “od stoljeća sedmog”. Kao podsjetnik na Domovinski rat tražili smo s Antonijom “riječ za Vukovar”, a zatim s Majom odali poštovanje “hrvatskim zvonicima”. Najemotivniji trenutak večeri je bio videouradak prof. Mirke Peroković “Moja domovina” koji je naše roditelje podsjetio na mnoge dane i noći provedene u skloništima. Učenici 2. c i 2. d razreda živahno su nam krasnoslovili koliko vole svoju domovinu, a Lukrecija je otkrila kakva je “zemlja koju volimo”. Cijela svečanost je završila sa željom dugovječnosti naše Hrvatske s pjesmom “Vivat Croatia”.

Cijeli program je osmislila prof. Ivana Hrenar, a zborom je ravnao prof. Josip Cirimotić. Kroz priredbu su nas vodile Maria Dodić i Franka Šprajc.

Ova sadržajna i emotivna priredba će nam sigurno još dugo ostati u sjećanju

 Videouradak prof. Mirke Peroković “Moja domovina” pogledajte ovdje 

Tena Markulin, 6.e

 

 

Ususret Danu neovisnosti


4. listopada u predvorju Kulturnoga centra Dubrava održala se izložba fotografija 145. brigade u Domovinskom ratu. Izložbu su posjetili naši osmaši.

Izložba se sastojala od tri dijela i bila je veoma zanimljiva i poučna. Prvi dio: Razgledavanje fotografija ratnih događanja. Drugi dio: Gledanje kratkometražnog filma o ratu i već spomenutoj 145. brigadi. Treći dio: Otvoreni razgovor s pripadnicima Domovinskog rata.

Jedno smo sigurno zapamtili: “Djeco, rat je najveće ljudsko zlo. Ne želimo da se ikada ponovi, ali ne smijemo Domovinski rat nikada zaboraviti, jer u njemu su ginuli mnogi Hrvati koji su ponosno branili svoju domovinu i zbog njih danas živimo u slobodnoj domovini.” Ususret predstojećem Danu neovisnosti zapitajmo se koliko volimo svoju domovinu i koliko je svakodnevno cijenimo.

Monika Mišir, 8.d

  Prvašići

 

Na prvi dan ove škPriredba za prvašićeolske godine, 5. rujna, učenici naše škole organizirali su lijep i srdačan doček našim prvašićima. Poneko uplašeno, zbunjeno ili uplakano  lice naših novih učenika nasmijale su recitacije i pjesmice koje su za njih izveli  bivši četvrtaši i mali zbor.

Nakon priredbe su učiteljice odvele sada već ohrabrene i znatiželjne prvašiće u njihove učionice, a tamo su se međusobno upoznali. Vjerujemo da su za to vrijeme nestrpljivi roditelji bili ozareni ponosom, a poneki i nestrpljivi da čuju prve dojmove svoje djece o školi.

Na izlasku iz učionice,  ljubopitljivi novinari Zag-a zaustavili su maloga Mihaela i Karlu te su ih pitali o njihovim dojmovima o prvom danu škole. Mihaelu i Karli se “škola jako svidjela i vrlo su sretni što su dobili tako dobre učiteljice. Također se vesele što će u školi upoznati i nove prijatelje.” Osobito im se sviđaju (izvan)školske aktivnosti. Karla bi “voljela ići na plivanje, a Mihael na nogomet.”

Nadamo se da će Karla i Mihael, kao i ostali naši učenici, uspjeti uskladiti školu i druge aktivnosti, a u našim učionicama naći više razloga za veselje i smijeh nego za školske brige.

Puno uspjeha  našim prvašićima želi uredništvo Zag-a, kao i cijeli kolektiv naše škole.

Prvašići, sretno!

Mateja Strukar, 6.d

Franka Šprajc, 6.d