Zabava

gif hjgfhtf

Halloween ili noć vještica- 31.listopada

 

Halloween ili Noć vještica je manifestacija Amerikanaca i Engleza, kada tamo možemo naći  puno maskirane djece i odraslih. Tom manifestacijom započinje „vještičja godina“, a nastala je u Americi gdje se pretvorila u pravu maškaradu i vrlo je komercijalizirana. Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se readatelju Johnu Carpenteru koji je snimio mnoštvo horror filmova na tu temu.

Noć vještica podrijetlom vuče korijene iz keltskog pretkršćanskog festivala. Prema keltskom kalendaru, 1. studenoga označavao je početak zime, početak nove godine te početak i kraj životnog ciklusa. Kelti su vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu noć Kelti su palili vatru kako bi pomogli zalutalim dušama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vještice, tu noć su iznosili darove u obliku hrane i pića. Evo da još malo pojasnimo: taj famozni Halloween potječe zapravo iz jednog u Americi raširenog obreda koji se zove wicca. To je mješavina keltske poganske religije, američkog voodoa i razvodnjenog kršćanstva. Taj dan je također keltska Nova godina. Nakon dolaska kršćanstva, slavljenje keltske nove godine i njihovi izvorni običaji su se nešto izmijenili, ali se zadržala tradicija proslave Noći vještica. Djeca se tome vesele jer idu od kuće do kuće i traže slatkiše. Izrezbarena bundeva je simbol „Noći vještica“, zbog toga je mnogi  iskorištavaju za pripremu hrane. Još nešto, nemojte bacati koštice bundeve jer imaju veliku hranjivu vrijednost.

Priprema bundeve:     1. izvadite njezinu unutrašnjost

2. izrežite nos oči i usta (po želji)

3. ubacite svijeću i pričekajte večer

4. upalite svijeću i vaša bundeva je gotova

 

Ines Tadić, 5d

Tea Vodstrčil, 5d

fotografirala Lara Žitković, 8.a

 

Face to Face(book)

 

Pitate se što znače mnoge ”ludorije” nas mladih, znakovi koje koristimo dok se dopisujemo na Facebook-u? Da bismo vam olakšali, evo malog rječnika koji će vaš “Facebook život” učiniti jednostavnijim:

Smajlići  su znakići kojima izražavamo svoje osjećaje
Slavni xD x nam predstavlja oči, a veliko slovo D osmijeh od uha do uha
-.- malog Mrguda možemo napraviti kada nas netko jako naljuti.
:'( Plačljivko, koristimo ga kad smo jaaako žalosni.
:D Srećko! Danas vam je super dan? Iskoristite Srećka.
:) Smile! Mali osmijeh da uljepša dan.
:/ Kada se premišljate o nečemu, ili vam baš nije svejedno, napišite ‘Neodlučka’.
:* Puse! Šaljete pusicu svojim prijateljima, ‘srodnoj duši’ ili članu obitelji.
*____* Zadivljeni ste nečime.
:O Scary movie!!! Uplašili ste se nečega, ili ste samo jako iznenađeni.
<3 Srčeko, kao mali znak pažnje.
:’) Draga osoba vas je baš razveselila ili raznježila toliko da možete pustiti koju suzu radosnicu.
3=)  ili  3:-) Danas ste si baš vragolasti?
O=) ili O:-) Ili ste toliko dobri kao anđelčići?
:( Tužan dan? Tužko suosjeća s vama!
;) Namiguša.

 

Kratice, kratice…:

Dns je riječ danas, ali bez samoglasnika.

Jsm  –   Jesam.

Lol – (laugh out loud) –  smijati se na glas

Omg – (Oh, my God ) – O moj Bože!

Xaxaxaxaxaxa – Vrlo čudna ”parodija” na običan hahahahaha!

XOXO- (hugs and kisses) – zagrljaji i poljupci

 

Melita Solina i Lucija Iskerka,6.a

 

Modni stilovi

 

Smatrate li se po svom modnom stilu sportskim, romantičnim ili otkačenim tipom? Ako ne znate, mi ćemo vam pomoći da to otkrijete.

ROMANTIČNI STIL
Nosiš li rado suknje, haljine sa cvjetnim uzorkom? Voliš li balerinke i imaš dugu, raspuštenu kosu ukrašenu rajfovima, mašnicama ili špangicama? Ako si na barem jedno pitanje odgovorila s DA, onda si ti prava romantičarka!

SPORTSKI STIL
Baviš li se sportom, stalno si u pokretu i voliš da se u tvom ormaru nalaze traperice, majice kratkih rukava , trenirke, majice s kapuljačom, majice bez rukava? Ako imaš kratku kosu ili često vezanu u repu i na nogama voliš nositi platnene starke za ljeto, tenisice i sličnu obuću, ti si pravi sportski tip.

OTKAČENI STIL
Ako si ljubitelj otkačenog stila, sigurno voliš prekopavati mamin, tetin, a čak i tatin ormar kako bi za sebe našla zanimljivu, a usput vrlo otkačenu odjeću kao npr. kombiniraš stari, ali uščuvani baloner s trapericama uz koje će lijepo pristajati mali pusteni šešir i sl. Voliš li nositi detalj poput starinskog broša, perli i sl? Kosa ti je najčešće ravno podrezano po visini brade uz gotovo obvezne šiške? Ako ijedna tvrdnja odgovara tvom modnom izričaju, ti si sigurno otkačenog stila.

Ilustrirala: Andrea Miletić, 6.d

Maria Dodić, 6.d

Franka Šprajc, 6.d

Mateja Strukar, 6.d