Booksa

Književni susret s Ankicom Blažinović-Kljajo

 

Učenike  4. a i 4. c posjetila je u našoj školi književnica Ankica Blažinović-Kljajo. Ona im je predstavila svoju zbirku „Meni je najbolje biti ja“, punu toplih priča o odrastanju, prijateljstvu i razumijevanju.

 

Učenici su književnicu obasipali pitanjima o pisanju, likovima iz priča i nadahnuću, a ona je strpljivo odgovarala i odavala im svoje male spisateljske tajne. Četvrtaši su uživali dok im je Ankica Blažinović-Kljajo  čitala svoje priče, a posebno su bili oduševljeni što su u knjige dobili potpis prave spisateljice.

 Ovim  šorom,  Jagodo

 

(šorširoka i duga seoska ulica s kućama u pravilnom nizu, op.ur.)

 

Kao  suprotnost  razmišljanju o prošlim vremenima kao konzervativnim, i ocjeni hrvatske književnosti  neravnopravne s biserima svjetskih klasika, namjera nam je predstaviti vam knjigu spisateljice Mare Švel Garmišek „Ovim šorom Jagodo“.

Ako vam svakodnevicu  uveseljavaju sapunice, upravo takve dijaloge ćete naći i na stranicama ove knjige, napr.:

Tješio ju je: „Vratit ću se“. Uozbiljio se. „Ali ako se ne vratim, ti moraš živit. Ti, a valjda i naš sin“. Adika je protrnula, a Iva je nastavio: „I on će raditi na njivama. Učit ćeš ga da voli zemlju i čuva temelj. Ali, Ado …ja ću se vratit…viruj…vratit ću se…i ostat ovdje.“

Ako ste pak ljubitelj pejzaža, sigurno će vam se svidjeti prekrasni romantični opisi slavonskih krajobraza:

 „Pitao si me: šta za mene znači Slavonija? Pa eto:srebrna ljetna noć. Tišina tolika, da je čuješ. Zamišljen mjesec nad uspavanom krajinom. Vraćaš se s njiva prašnim, utrtim i mekanim putem, a pored tebe šute vrbe, ni jedan list im ne treperi. Kao da se i one boje narušiti tišinu. U toj umilnoj noći, gdje sve spava, a ipak živi svojim životom, u tebi se budi nešto veliko, tajanstveno, sveto i želiš da voliš i da nekome rekneš lijepu riječ. Iz daljine, sat s crkvenog tornja otkucava vrijeme. Ti se preneš kao iz sna.“

 

Mara Švel-Garmišek, također znana i kao Mara Schwell (Srijemska Mitrovica, 3. siječnja 1900. – Zagreb, 7. prosinca 1975.) je bila hrvatska književnica. Pisala je romane, novele, igrokaze, kratka prozna djela, a imala je i nekoliko pjesničkih ostvarenja. Smatra ju se najboljim perom hrvatske šokačke proze. Svoja je djela počela objavljivati ’40-ih g. prošlog stoljeća pri Matici hrvatskoj. Već onda su njena djela, u kojima je opisivala život šokačkih Hrvata, kojima je i sama pripadala, privukla pozornost.U širem smislu, pripadala je krugu kroničara ravne i plemenite Slavonije.Njena djela “Šuma i Šokci”, “Portreti nepoznatih žena”, “Hrast” i “Ovim šorom Jagodo” tvore t.zv. Šokački ciklus.

 

Ako volite Slavoniju, ravnu i plemenitu, Slavoniju iz priča naših baka i djedova, ne propustite pročitati ovaj roman. Možda će ga neki smatrati zastarjelim, vintage djelom, ali kaže se da je ljubav uvijek u modi pa oko čitanja ove knjige ne biste više trebali dvojiti.

 

Niti – Sophie Benett

 

„Knjiga iz svijeta mode i o zvijezdama televizijskih i filmskih hitova. Junakinje romana Sophie Bennett nastoje se uklopiti u modnu pomamu, stresnu izradu i prezentaciju modnih kolekcija te odnose s javnošću. Tako je i dvanaestogodišnjakinji Nonie taj svijet egzotična i nedostižna čarobna zemlja.“

Cure, kada čujete riječ Chanel, D&G, Gucci, Dior… pomislite li automatski na divne haljine?  Ako se zanimate za modu, svakako pročitajte ovu knjigu. No, čak i ako ste ostale potpuno ravnodušne, ova knjiga nije samo o skupim i nama nedostižnim komadima odjeće. Ima i vrlo dobru radnju, puno lijepih misli te jako dobro opisan spoj bogatstva i siromaštva. Naravno, prisutan je i težak život djevojčice sa skrivenim talentom. Preporučujem!

 

Melita Solina, 7.a

 

Trenutak s Tanjom

 

Eh, da… bliži se Valentinovo i  zato ja imam pravu knjigu za vas. Ne volite baš skroz romantične knjige, nego  romantiku pomiješanu s avanturom?! Duhovit roman Mladena Kopjara “Trenutak s Tanjom” upravo je ono što vam svima treba. Zašto se Filip upustio u nimalo bezopasnu potragu?  Radi ljubavi!
Radi se o dva glavna lika, Filipu i Tanji. Kada se zaljubio u Tanju i odlučio ju  je “osvojiti“, nije ni znao u što  se upušta. Slučajno biva upleten i u kriminal te se izlaže bijesu bivšega ljubomornog dečka, mnogo jačega od sebe. Koliko je daleko Filip spreman ići da bi zadivio Tanju?  Koliko će opasnih stvari morati proći zbog Tanje i hoće li uspjeti, pročitajte sami, jer ne bi bilo lijepo da vam sve otkrijem.

Monika Mišir, 8.d

Interliber

 

Od 8.-13. studenoga na Zagrebačkom velesajmu se, već tradicionalno, održavao  Međunarodni sajam knjiga, Interliber. Naša novinarska grupa 9. studenoga u popodnevnim satima, uputila se na razgledavanje sajma i promociju knjiga. Na Interliberu sudjeluju i književnici, odnosno izdavači iz drugih zemalja (Mađarska, BIH…).

Kao  pravi znatiželjni novinari rasporedili smo se po paviljonima te počeli istraživati. Već na prvom  štandu koji smo posjetili bilo je predstavljanje  knjige “Gospodin Otto & nije me strah”. Nakon predstavljanja te knjige odlučili smo otići pogledati promociju knjige “Avanture maloga Juju”. To nas je posebno zaintrigiralo jer svi znamo, a  vjerujem da ste i vi čuli, pjesmicu Avanture maloga Juju. Najmlađe čitatelje najviše zanimaju knjige koje imaju više ilustracija i manje teksta, jer neki  maleni “čitatelji” još ni  ne znaju čitati pa se i njima ta knjiga veoma svidjela. Razgledavajući štandove, vidjeli smo i mnogo poznatih osoba, a od njih bismo izdvojili predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića koji je i otvorio ovogodišnji Interliber. U daljnjoj potrazi za “idealnom knjigom” vidjeli smo i slikovnice, romane, stripove, enciklopedije. Nakon razgledanih štandova i  svih predstavljenih knjiga, krenuli smo nazad prema školskoj redakciji. Ove godine Interliber je u nama ostavio lijepo sjećanje i potaknuo nas na češće i redovitije čitanje.

Anamarija Lulić, 8.d

 

 

Harry Potter saga

 

Romani koji će vas uvesti u fantaziju čarobnjačkog svijeta, za koje ćete već kada ih posudite, misliti da vjerojatno  imaju  previše stranica i nikad ih nećete pročitati? Varate se, iznenadit ćete se kojom ćete brzinom čitati kada budete uvučeni u svijet mašte i snova.

Harry Potter saga počinje prvim dijelom „Harry Potter  i kamen mudraca“ i prvom godinom Harryjevog čarobnjačkog školovanja u u Školi čarobnjaštva i vještičarenja Hogwarts te ga prati u raznim događajima s njegovim prijateljima  kroz sedam godina borbe protiv lorda Voldemorta do  zadnjeg dijela  „Harry Potter i Darovi smrti“ i njegove 17. godine te velike pobjede dobra u čarobnjačkom svijetu. Romani su prilagođeni  svim uzrastima s primjerenim, maštovitim, uzbudljivim, opasnim i jednostavno fantastičnim sadržajem. Kroz njih upoznajemo mističan svijet čarobnjaka koji stoljećima „žive“ nevidljivi među  nama, ili, kako bi u Harryu rekli, „bezjacima“(ljudima koji nemaju magije). Kao i u svakoj bajci, i ovdje ima borbe između dobra i zla, ljubavi i mržnje prikazane neuobičajenije i doslovce neprocijenjivo magičnije, praćeno običnim životom i smiješnim događajima.

Mnogi su pokušali napisati nešto slično, ali nisu uspjeli jer ih je Harry količinom te mašte doslovce pregazio. Preporučujem vam da odmah pogledate na popis lektire i u svoj slobodni dio uvrstite, i za taj mjesec predbilježite  u knjižnici knjigu  Harry Potter.

Romani:

1. „Harry Potter i Kamen mudraca“

2. „Harry Potter i Odaja tajni“

3. „Harry Potter i zatvorenik Azkabana“

4. „Harry Potter i Plameni pehar“

5. „Harry Potter i Red feniksa“

6. „Harry Potter i Princ miješane krvi“

7. „Harry Potter i Darovi smrti“

p.s: Neću vam otkrivati radnju romana jer vam se onda neće dati čitati.

Lucija Iskerka 6.a

 

 

 

Pleme Kroatana

 

 

 Jedva podnosite četrdesetpet minuta povijesti, a kamoli da još u slobodno vrijeme čitate i knjige vezane uz povijest? Ne mora uvijek biti tako!

Pronašla sam za vas jednu zanimljivu knjigu, dapače vrlo zanimljivu! To je knjiga “Pleme Kroatana” Dubravka Horvatića. Više  puta je to nagrađivana knjiga koja  govori o plovidbi hrvatskih pomoraca koji su, ploveći  brodom prema Americi, u oluji izgubili smjer i završili u plemenu Indijanaca. S godinama su se pomorci pomiješali s Indijancima i stvorila se nova populacija, novo pleme Kroatana. Dakle, to je knjiga o Indijancima hrvatske krvi. Ovaj roman za mladež je izdan 1999. godine. Knjiga je vrlo zanimljiva i čita se vrlo lako, bez neke veće teškoće, radnja je jednostavna za praćenje te se ne morate mučiti nad rečenicama: “Što bi to trebalo značiti? ” i “Što se sada desilo?”

Svakome je preporučam, pa čak i onima koji povijest preziru, a onima koji vole povijest knjiga će se osobito svidjeti. Uzbudljiva i napeta, ova knjiga sadrži bitke za opstanak i slične avanturističke radnje koje će vas očarati i doslovno ostaviti «bez daha».

Monika Mišir, 8.d

Grička vještica

 

 

                                                                      Marija Jurić Zagorka

Grička vještica je ljubavni roman s elementima pustolovnog, kriminalističkog, akcijskog, povijesnog. U djelu se susrećemo s romantičarskim motivima poput mistike, tajanstvenosti, neobjašnjivog ubojstva te s likom kontese Nere koji je tipičan za romantičarski lik.  Također se osjeća utjecaj hrvatskog narodnog preporoda koji se očituje u antiaustrijskoj orjentaciji. Pišući o borbi glavnih junaka za svoju sreću na bečkom dvoru, Zagorka želi upozoriti na provođenje mađarizacije u njeno doba. Ističe da glavne junake sustižu različite nedaće jedna za drugom. Govori nam o spisateljičinom mišljenju kako Hrvatsku sustižu nevolje pod vlašću Austro-ugarske.

U kriminalističkom djelu romana likovi obranjuju svoje stavove, kao npr. u Tajni Krvavog mosta,  gdje ubojica najavljuje ubojstva osmorice plemića. Tajanstvenost i mističnost romanu daju razni podzemni hodnici, tajni prolazi u zidovima palača i dvoraca (npr. u Trakošćanu), te zatvaranja u podrume.

Tema ovog romana mogla bi se odrediti kao ljubavno-povijesna. Ljubavne priče kako glavnih, tako i sporednih likova, isprepletene su sa znamenitim povijesnim događanjima onoga doba, npr. ukidanje progona vještica, reforme Marije Terezije i Josipa II., rat Habsburške monarhije s Turcima, djelovanje Trenkovaca, caričina politika koju je vodila udajući i ženeći svoju djecu s djecom europskih vladara stvarajući tako saveze radi očuvanja mira u Europi, retrospekcije pojedinih likova.

Kroz cijeli ciklus romana prisutan je motiv vještica. Osim ljubavno-povijesne teme, prisutna je i tema progona i spaljivanja vještica kojom Zagorka potiče žene svoga doba na svojevrsnu pobunu. U romanu Malleus maleficarum, čiji naslov znači Malj protiv vještica, Zagorka pomoću priče glavne junakinje Nere, koja se bori za ukidanje spaljivanja žena pod optužbom da su vještice, opisuje svoju borbu koju je vodila kako bi je muškarci prihvatili kao novinarku.

Ela Pribanić 8.c

Priručnik (baš za nas)

Profesionalni novinar


Maroje Mihovilović

Knjiga “Profesionalni novinar” udžbenik je i priručnik novinarstva. Sve što trebate zapamtiti kroz knjigu jest da ova knjiga, a ni bilo koja druga, ne uči novinarstvu, jer se novinarstvo ne uči. To je glavna tematika knjige,koja nas ne uči nego savjetuje.

Priručnik nije teško za shvatiti i zbilja je koristan. Poučan je za svaki uzrast, od malih novinara početnika do onih profesionalnih. Svima je dobrodošla. Autor je diplomirani profesor povijesti i engleskog jezika, te je studirao elektrotehniku, španjolski, fonetiku i sociologiju. Pisao je za svjetski poznate časopise, anovinarstvom se počeo baviti 1967. godine.

Priručnik izdaje PROFIL, a u knjižarama se kao «hit knjiga» prodaje po cijeni od 99,00 kn. Nemojte misliti da je ovo tupo pametovanje o novinarstvu i medijima, nemojte imati predrasude, saznajte korisne činjenice o novinarstvu iz prve ruke, drugačijeg pogleda i načina.

Monika Mišir, 8.d